BILA OSUĐENA NA 10 GODINA

VRHOVNI SUD SMANJIO KAZNU BIVŠOJ HAC-ovoj DJELATNICI KOJA JE PIJANA AUTOM UBILA STUDENTICU Djelomično prihvaćena žalba optužene, evo i zašto

Ivana Tena Gotovac Soldić
 Ante Čizmić / CROPIX

Vrhovni sud smanjio je zatvorsku kaznu Ivani Teni Gotovac Soldić sa 10 na 7 godina zbog prometne nesreće u Splitu u kojoj je usmrtila studenticu Mariju Ćorić. Bivša djelatnica HAC-a kobne je večeri bila pod utjecajem alkohola, a prošla je i kroz crveno svjetlo na semaforu.

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti.

"Vrhovni je sud donio presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene I. T. G. S. u odnosu na presudu Županijskog suda u Splitu. Prvostupanjskom presudom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo. Optuženica je prvostupanjskom presudom osuđena na kaznu zatvora 10 (godina). Tom presudom je optuženica oslobođena optužbe za kazneno djelo nepružanja pomoći.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu optuženice i to samo u odluci o kazni. Žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude je odbijena.

Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice: višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu. Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora 7 (sedam) godina ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je i izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno. Optuženica ostaje u istražnom zatvoru.", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:50