OMOGUĆAVA HUP-ICT

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA Razvili smo inovativno rješenje Next Gen Retail za interakciju s kupcima

Zagreb, 080218.
Slavonska avenija 11.
Mstart.
Mate Krpan, predsjednik Uprave Mstarta.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Mate Krpan, predsjednik Uprave mStarta

Sektor maloprodaje sve više traži inovativan način interakcije s kupcima, kao i nove modele za njihovo angažiranje. Jedno takvo inovativno rješenje stvorila je zagrebačka tvrtka mStart, a radi se o “Next Gen Retailu”. Najjednostavnije rečeno, njime možete jednostavno i efikasno digitalizirati poslovanje u trgovinama.

Tvrtka mStart to rješenje razvila je nakon sudjelovanja u finalu natjecanja SAP InnovMatch u Pragu. Tom prilikom, u suradnji s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu, pokrenuli su neformalni spin-off startup pod nazivom “Next Gen Lab @ ZUAS + mStart” i na natječaj prijavili business case poznatog međunarodnog maloprodajnog lanca odjeće. Ovo natjecanje od njih je tražilo razvoj inovativnog rješenja, a oni su im odgovorili s “Next Gen Retailom”.

- Rješenje je bazirano na SAP Cloud Platform tehnologiji, a uključuje tehnologije kao što su IoT, video rocesiranje, naprednu analitiku, cashless i dr. - objasnio nam je Mate Krpan, predsjednik Uprave mStarta.

Ove tehnologije, kaže Krpan, iskorištene su za kreiranje krajnjeg proizvoda, a to je sustav za prepoznavanje odjevnih stilova (“Style Assistant”).

Precizna poljoprivreda

No, to nije jedino inovativno rješenje ove IT tvrtke. mStart poznat je i po svojem sustavu za preciznu poljoprivredu koje se bazira na GIS tehnologiji. Ona obuhvaća sve relevantne podatke, poput količine sjemena, gnojiva, prinosa ili plodoreda, što znači da njime možete vršiti detaljne uzročno-posljedične analize i temeljem toga odlučiti na koji način sijati ili navodnjavati na određenoj poljoprivrednoj tabli.

- Za snimanja smo koristili dronove, koji su se pokazali preciznijom i povoljnijom opcijom od satelitskih i avio snimki - pojasnio nam je Krpan. Kako nam objašnjava, sustav trenutno koriste Belje, PIK Vinkovci i Vupik te su vrlo zadovoljni rezultatima. Uvođenjem precizne poljoprivrede smanjili su troškove repromaterijala, povećali produktivnost i olakšali dohvat te manipulaciju povijesnih i trenutnih podataka.   - Razvoj smo započeli 2010. te konstantno radimo na doradama i novim funkcionalnostima, što takav sustav i zahtijeva - rekao je Krpan. Sve to kako bi potaknuli digitalnu transformaciju tvrtki.

Dinamika

Za njih ona pritom ne predstavlja određeni softver koji treba implementirati, nego skup promjena unutar organizacije.

- Dinamika poslovanja ubrzala se u svim industrijama, a kako biste mogli donositi ispravne odluke, odnosno upravljati poslovanjem, morate imate brze i točne analize na temelju kojih ćete donijeti konkretne poslovne odluke. Kao primjer naveo bih e-commerce, gdje se cijene i ponuda mijenjaju tokom dana, ovisno o potražnji i konkurenciji - dodao je on.

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA: KONFERENCIJA HUP-a O BUDUĆNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA. POGLEDAJ OVDJE

mStart ima velikog iskustva u tome. Sudjelovali su u gotovo svim projektima unutar Agrokora, od Belja, koje su kompletno informatizirali, do unapređenja poslovnih procesa u Konzumu.

- Iza sebe imamo više od deset godina iskustva na različitim projektima kroz koje smo stekli iskustvo i temeljito upoznali poslovne procese u različitim djelatnostima, a posebno u poljoprivredi, proizvodnji, maloprodaji, veleprodaji, distribuciji, e-commerceu, platnom prometu, uslužnim djelatnostima… - nabrojao je Krpan.

Spektar rješenja koje mStart nudi vrlo je širok, od ERP-a, CRM-a, E-commercea, poslovnog izvještavanja, analitike, rješenja za platni promet i infrastrukture. Kako bi potaknula daljnji razvoj inovativnih rješenja, ova tvrtka već dugi niz godina organizira i natječaj za studente ‘Inovacijom do poslovne prilike’. U suradnji s akademskom zajednicom studenti imaju priliku okušati svoje znanje, kreativnost i poduzetnički duh kroz inovaciju kao odgovor na ponuđene zadatke. Sudionicima natječaja pruža se mogućnost da svoju karijeru grade u mStartu na zanimljivim projektima koje su sami osmislili, objasnio nam je Krpan. Ističe da je mStart SAP-ov partner i osim standardnog ERP rješenja za enterprise, a to je danas S4 HANA, nude i SAP-ovo rješenje za mala i srednja poduzeća, SAP Business One. 

- Radi se o ERP-u koji možemo  implementirati u roku od par mjeseci, a TCO je u rangu lokalnih rješenja - objašnjava Krpan.

Faktor rasta

Za čelnika mStarta, u gotovo svim gospodarskim granama, bilo da se radi o maloprodaji, proizvodnji, uslužnim djelatnostima ili tradicionalnim granama poput poljoprivrede, ne samo da su neophodna takva IT rješenja, nego su jedan od načina ostvarivanja i zadržavanja konkurentne prednosti te ključni faktor rasta.

- Digitalna transformacija nije krucijalna samo za velike kompanije, nego je ona i ključ opstanka za mala i srednja poduzeća - smatra on.

- Vodeći se geslom “digitalna transformacija nije budućnost poslovanja, već sadašnjost”, ova tvrtka i u budućnosti želi učvrstiti poziciju pouzdanog regionalnog partnera za digitalnu transformaciju - kaže Krpan.

Na konferenciji HUP-a Digitalna (R)evolucija kreatori i stratezi digitalne ekonomije Hrvatske: "Digitalizacija je pitanje opstanka gospodarstva"

Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka ekonomije, a procjenjuje se da će u tom sektoru do 2020. Europska unija imati čak četiri milijuna novih radnih mjesta. Da se ubrza digitalna transformacija Hrvatske, BDP po glavi stanovnika bio bi veći za 11 posto, izračunao je Ekonomski institut.

Što donosi digitalna transformacija i kako mijenja poslovne procese i modele, saznajte na konferenciji Digitalna (R)evolucija, koju organizira Hrvatska udruga poslodavaca 12. Veljače u Atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Konferencija se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i u medijskom partnerstvu s Hanza Medijom, a okuplja kreatore i stratege digitalne ekonomije i digitalnog društva.

Organizatori konferencije imaju za cilj pokazati hrvatskim poduzetnicima da je utjecaj tehnologija na poslovanje neizbježan, ali i da im je primjena tehnologija dostupna i lakše nego što to možda misle.

Na konferenciji će biti prikazani modeli primjene novih tehnologija i inovacija kroz inspirativne primjere hrvatskih tvrtki koje će pokazati kako i vašem poslu mogu pomoći virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, poslovna analitika ili povezivanje milijuna objekata primjenom senzora.

"Prodor interneta imao je gotovo nemjerljive efekte na društvo u cjelini. A jednako kao što je ta prva internetska revolucija pogurala čovječanstvo prema naprijed, novi zamah sada se događa s revolucionarnim digitalnim tehnologijama", ističe Boris Drilo, predsjednik HUP-Udruge ICT, najrelevantnijeg udruženja koje intenzivno radi na povećanju konkurentnosti hrvatske ICT industrije.

Kako ističe potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, digitalna transformacija našeg gospodarstva i društva je u tijeku, a "te procese želimo kvalitetno oblikovati". Stoga će Ministarstvo gospodarstva pokrenuti izradu strateškog dokumenta kojim će se stvoriti poticajan okvir za nastavak digitalizacije i tehnološke modernizacije te ojačati konkurentnost gospodarstva.

Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade RH i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na konferenciji će iznijeti razvojne ciljeve i alate koji su temelj za daljnji razvoj digitalne Hrvatske.

"Da bi građani ostvarili koristi kakve su ranije bile nezamislive, preduvjet je – digitalna transformacija države, tvrtki, gradova i društva u cjelini", kaže Barać.

Sudionici konferencije po prvi puta moći će čuti rezultate istraživanja o stanju digitalne ekonomije u Europi i Hrvatskoj, koje će prezentirati Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

"Jedan od važnih ciljeva ove konferencije je osvijestiti poslodavce da se moraju prilagoditi i pripremiti za budućnost koja je determinirana tehnološkim inovacijama, odnosno njihovoj primjeni u svakodnevnom radu. Tako da možemo reći da je ova konferencija o budućnosti i o opstanku hrvatskog gospodarstva", izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Konferencija HUP-a Digitalna (R)evolucija održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i u medijskom partnerstvu s Hanza Medijom. HUP ICT – organizator konferencije Digitalna (R)evolucija — je udruga koja intenzivno radi na povećanju konkurentnosti hrvatske ICT industrije u cilju stvaranja globalno relevantne i najsnažnije informatičke industrije u regiji. HUP ICT je neizostavan dionik u kreiranju boljih uvjeta poslovanja kvalitetnijim reguliranjem ICT tržišta zakonima i fiskalnom politikom, posebno putem suradnje s tijelima državne uprave.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija i HUP-ICT, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo