VLADI TREBAJU NOVI LJUDI I KONCEPT

Hitno pronađimo ministra za reforme i animatora investicija

 Goran Mehkek / CROPIX

Od rekonstrukcije Vlade, kako sada stvari stoje, nema ništa. Jedina promjena u Vladi bit će odlazak potpredsjednika Nevena Mimice , koji će od 1. srpnja biti hrvatski ministar u briselskoj vladi. Njegov posao koordiniranja unutarnje politike preuzet će netko od aktualnih članova Vlade. U kabinetu neće biti novih imena. Najviše šansi za to, kako sada stvari stoje, ima ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Pitanje je uostalom bi li Vlada postala bolja i efikasnija sve da Milanović i promijeni nekoliko ministara? “Jedino rekonstrukcija kao širi koncept ima smisla. Dakle, ako u fokus Vlade sada stavimo i probleme koji su širi od onih na koje smo računali prilikom preuzimanja vlasti, ako si postavimo nove ciljeve koje želimo ostvariti do kraja mandata, onda je to druga priča”, rekao mi je ovih dana utjecajni SDP-ov zastupnik, komentirajući teze o potrebi rekonstrukcije Milanovićeve Vlade.

Rekonstrukcija kao širi koncept zapravo je jedina tema o kojoj treba ozbiljno raspravljati u tom kontekstu. Ulazak Hrvatske u EU mogao bi biti ključni datum za start novog Vladinog koncepta. A novi Vladin koncept traži najprije sadržajne, a tek onda kadrovske promjene.

Velika prilika

Jedan ekonomski stručnjak s kojim smo razgovarali, primjerice, uvjeren je da bi Vlada najviše učinila kada bi paralelno s ulaskom u EU počela primjenjivati Zakon o strateškim investicijama, poboljšala uvjete poslovanja i popravila poslovnu klimu, čime bi Hrvatsku predstavila kao biznis friendly destinaciju.

“Ako to sada ne učinimo, propustit ćemo kapitalizirati ulazak Hrvatske u EU. A takvu priliku imat ćemo samo jednom, sada”, reći će s pravom taj naš sugovornik.

Upravo u tom smjeru idu i poruke koje ovih dana šalje guverner HNB-a Boris Vujčić. Govoreći na BBC-ju, Vujčić je poentirao kako ulazak Hrvatske u EU nije samo prilika da se izvuče novac iz strukturnih fondova, već je riječ o prilici da se stranim investitorima prezentiramo u najboljem svjetlu. Taj, nazovimo ga, “probiznis paket” morao bi biti i personaliziran.

Dakle, jednog člana Vlade trebalo bi zadužiti da bude promotor Hrvatske kao biznis-friendly destinacije. Njegov bi posao bio samo to: obilaziti europske i svjetske metropole, prezentirati mogućnosti i prednosti ulaganja u Hrvatsku, animirati investitore da dođu u našu zemlju, nuditi im sve tražene informacije.

Može li potpredsjednik Vlade Branko Grčić biti taj čovjek, glavni Vladin animator investicija? Po svemu sudeći, ne. Grčić se do sada najviše bavio EU fondovima, što je iznimno važan posao. Novac iz fondova EU, ako ga uspijemo pravilno izvući, mogao bi biti okidač za javne investicije i gospodarski rast. Baltičke zemlje su po ulasku u EU većinu javnih investicija financirale upravo iz tih fondova i tako smanjile zaduživanje. Ne treba govoriti koliko bi to bilo važno Hrvatskoj.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:51