PIONIR LGBT ZAJEDNICE

‘BORIO SAM SE ZA HOMOSEKSUALCE, A SAD ĆU SE BORITI ZA HRVATSKU U EP-U’ Prvi deklarirani gay političar u Hrvatskoj

Biti gay 90-ih nije bilo lako, prisjeća se Hršak, ali dodaje da je bilo teško i u drugim segmentima života
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Od danas više nema povratka u tišinu, od danas prestajemo biti nevidljivi. Uzdignute glave koračali smo svjesni svog ljudskog dostojanstva i građanskih prava. Više nikada nećemo biti vreće za iživljavanje i klauni za ismijavanje.

Te je riječi Damir Hršak, tadašnji dopredsjednik udruge Iskorak, izgovorio na Zrinjevcu 29. lipnja 2002. godine na Prvoj povorci ponosa LGBT osoba. Nakon tih riječi Praškom ulicom odzvanjalo je - Ubij pedera!

Točno 11 godine poslije Damir Hršak, sveučilišni profesor kojeg smo zatekli na radnom mjestu na Metalurškom fakultetu u Sisku, kandidat je Laburističke stranke na izborima za Europski parlament. Ponosan je zbog činjenice da je jedini sveučilišni profesor među svim kandidatima za Europski parlament.

- Pogotovo zato jer ni HDZ ni SDP nisu u svojim redovima prepoznali niti jednog sveučilišnog profesora, a imaju ih vrlo uglednih - kaže Hršak. Inače, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Laburista jedan je od pionira LGBT zajednice u Hrvatskoj za čija se prava bori još od 90-ih, kada je bio član LIGMA-e, Lezbijske i gay-men akcije.

- LGBT aktivizam je uvijek povezan s borbom za ljudska prava. To dvoje se ne može razdvajati. Uvijek treba hrabrosti za suprotstavljanje zlu. A kada se ljudskom biću onemogućuju ljudska prava, onda je to zlo - kaže Hršak.

Biti gay 90-ih nije bilo lako, prisjeća se Hršak, ali dodaje da je bilo teško i u drugim segmentima života.

- Tada su postojali ljudi koji su smatrali da se treba boriti protiv svake vrste totalitarizma. Gay identitet je samo jedan identitet koji imam i na ovim je izborima jednako važno to da sam i sveučilišni profesor, i borac za ljudska prava, i da sam 20 godina na civilnoj sceni - smatra Hršak.

Zbog svoje seksualne orijentacije nikada nije imao problema na Sveučilištu i među studentima, za koje kaže da su pristojni intelektualci. Dodaje da pokušava slijediti kršćanska načela ljubavi, slobode, istine i pravednosti, a ako bude izabran u Europski parlament, zalagat će se i za socijalnu pravednost, ljudska prava, rad, poštenje i prava životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:41