DARIO (32), NAJVEĆI PEHIST U HRVATA

‘Bio sam u komi, a sad moram u zatvor. I to zbog dvije kune...’

‘Kosilica mi je odrezala prst, a nakon pada s kobile ozlijedio sam kičmu’, samo je dio njegove neobične životne priče
Dario Bočkaj
 Nikola Wolf / Podravski list /

Dario Bočkaj (32) iz križevačkog prigradskog naselja Bukovje doista je pravi pehist. Doslovce. Ono što se njemu zadnjih godina događa u životu komotno bi moglo stati u fabulu neobičnog, prilično apstraktnog romana u čiju je istinitost teško povjerovati. No, sve je živa istina. I više od toga. Za njega smo doznali jer su mu u vlaku uzmanjkale dvije kune za putnu kartu. Kako nema novca da plati kaznu od čak dvije tisuće kuna jer živi od invalidnine, vjerojatno će u zatvor.

Njegova vožnja vlakom od Varaždina do Križevaca prošle godine nije bilo samo obično putovanje, nego prikaz u malom cijelog Bočkajeva “pehljivog” života. Toga dana vraćao se iz Varaždina s liječničkog pregleda zbog jedne prastare ozljede.

- Sve je, zapravo, počelo prije sedam godina. Kosio sam travu i poskliznuo se. Noga mi je otišla ispod kosilice, a nož odrezao vrh palca na desnoj nozi. Iako sam išao na operaciju, nokat mi opet raste u meso - požalio nam se siroti Bočkaj.

Vozio se bez karte

Izmučen od putovanja i čekanja na liječnički pregled, došao je na željeznički kolodvor u Varaždin, gdje je vlak za Zagreb upravo polazio. Nakon cjelodnevnih troškova, u džepu su mu ostale samo 23 kune, a u žurbi nije pogledao koliko ima novca u džepu, nego je trčeći jedva stigao ući u vlak prije polaska.

U krcatom vlaku čekao je konduktera sve do Sokolovca, dvije postaje prije njegova cilja. Na upit kondukterke, Dario je, iako je bio već blizu Križevaca, iskreno odgovorio da putuje iz Varaždina. Nakon što mu je kondukterka izračunala cijenu karte, shvatio je da mu nedostaju dvije kune. - Kondukterka mi je htjela napisati putnu kartu s polaskom s jedne stanice poslije Varaždina i za to bih imao dovoljno novca jer je cijenila moju iskrenost. Ipak, kontrolor se strogo držao propisa i inzistirao da mi napišu kartu od Varaždina - prisjeća se Bočkaj.

Sudski pravorijek s ročišta koje je protiv njega održano ovaj mjesec jer se vozio bez karte nestrpljivo čeka.

- Rekli su mi na sudu da bi kazna mogla biti blizu dvije tisuće kuna. To je novac koji nemam i radije ću u zatvor - odlučan je. To da se kontrolor zatekao baš u njegovu vlaku nije ga začudilo. Jer, njegov je život prepun pehova i nesreća. Nakon davnašnje nesreće s kosilicom, odmah kada se oporavio od teških ozljeda noge, Dario se primio posla kako bi zaslužio koju dnevnicu. No, vrlo brzo opet se našao u bolnici.

Shrvan ozljedama

Kao najamni radnik istovarivao je drva iz kamiona u Sloveniji. Kad je htio odmaknuti ceradu s kamiona, stranica na prikolici, koja nije bila dobro zatvorena, otvorila se i silovitim udarcem odbacila ga nekoliko metara od kamiona. No, na putu se tada našlo drvo. Umjesto da je prošao “samo” s ozljedama pluća, rebara i unutarnjeg vitalnog organa, Dario je u letu lupio i glavom u drvo te je pet dana bio u komi.

Otud i pojašnjenje otkud tako mladom čovjeku invalidnina. Shrvan ozljedama i nesrećama, Dario se okrenuo svojoj najmilijoj aktivnosti, jahanju kobile. I opet - bolnica! Dario je, naime, kobilu jahao preblizu prometnice. Odjednom se uplašila sirene automobila pa ga je izbacila iz sedla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:29