ZAKAZALI MINISTAR I MINISTARSTVO

500 mladih liječnika ne može se zaposliti jer nema natječaja

Ovih dana trebao bi biti raspisan natječaj za rad pod nadzorom, no ne zna se koliko će liječnika to moći
Milan Kujundžić
 Bruno Konjevic / CROPIX

Petstotinjak mladih hrvatskih liječnika ovih je dana dobilo diplome, titulu dr., a s njima i licencu Hrvatske liječničke komore za samostalan rad. No, od posla ništa unatoč tome što je riječ o deficitarnom zanimanju jer “imaju dozvolu za rad, ali ne smiju raditi ako nisu odradili šest mjeseci pod nadzorom i ako nemaju specijalizaciju”, kažu u nadležnom Ministarstvu zdravstva.

Naime, riječ je o prvoj generaciji liječnika koji nemaju obavezni staž, nego odmah dobivaju odobrenje za rad nadležne komore bez ijednog dana staža. Unatoč tome što već šest godina, tj. od ulaska Hrvatske u EU, pokušavaju upozoriti na to “što će se dogoditi 2019.” ako ih nitko ne shvati ozbiljno, situacija je nadležne zatekla nespremne.

Nesigurnost

Tek na inzistiranje budućih mladih liječnika, koji dan prije nego što je prvi od njih dobio diplomu, na snagu je stupio pravilnik koji omogućava tzv. rad uz nadzor, ali on nije obavezan!? Istina, posreći li im se, mogu i “s faksa na specijalizaciju”, kaže nadležni ministar koji “ne vidi problem” jer “svi će oni dobiti specijalizaciju ili raditi pod nadzorom”.

Sve u svemu, kažu mladi liječnici, nakon napornog fakulteta našli su se u “provaliji” nedorečenosti i nesigurnosti premda je riječ o deficitarnom zanimanju za koje je sadašnja Vlada na početku mandata tvrdila da će “proaktivnim stimulirajućim mjerama zaustaviti njihov daljnji odljev u inozemstvo”. Na žalost, umjesto sigurnosti, mladim se liječnicima nudi “strah od budućnosti”. Sami kažu da se ne osjećaju sigurno za samostalan rad nakon završenog studija.

Strah od budućnosti

Ovih bi dana Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje trebao raspisati natječaj za rad liječnika pod nadzorom.

No, zasad se ne zna koliko će njih, od ukupno oko 600 liječnika u ovoj godini, zaista dobiti mogućnost za rad pod nadzorom, a ne zna se ni gdje će ga obavljati.

- Iz natječaja će se vidjeti koliko koja zdravstvena ustanova može primiti doktora za rad pod nadzorom - rekli su nam u HZZO-u. Jedino što se zna je da bi oni sretnici koji “prođu natječaj” trebali imati plaću u skladu s kolektivnim ugovorom. U HZZO-u tvrde da su sredstva osigurana za ovu godinu, a predviđena su i za sljedeće dvije.

Problemi

Oni sretniji mogli bi i do specijalizacije. Primjerice, KBC Rijeka prije nekoliko dana raspisao je natječaj za 37 specijalizacija liječnike medicine i stomatologije, koji završava za 14 dana. U KBC-u kažu da im je “cilj privući mlade liječnike iz cijele Hrvatske i pružiti im mogućnost profesionalnog razvoja”.

No, premda se kao uvjet navodi “odobrenje za samostalni rad”, netom završeni mladi liječnici koji su taj “papir” stekli diplomom kažu da će prednost vjerojatno imati kolege koji su odradili staž. I sa specijalizacijama bi moglo biti problema, upozoravaju, jer su strukturirane tako da se najprije radi “opća specijalizacija” pa tzv. subspecijalizacija, što znači da neke vještine koje su mladi liječnici ranije stjecali tijekom obaveznog stažiranja, neki od njih neće steći nikad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:45