ŽESTOKI UDAR OPORBE

AFERA 'KOPA BEACH' Gradonačelnica Siska namještala milijunske poslove udruzi bliskoj SDP-u?

 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Predsjednici četiriju oporbenih stranaka u Gradskom vijeću Siska, Željko Krapljan (HDZ), Miljenko Žamarija (HSLS), Vlatka Vukelić (HSP AS) i Anita Sinjeri Ibrisević (HSS) podnijeli su kaznenu prijavu Općinskom državom odvjetništvu u Sisku protiv gradonačelnice Sisak Kristine Ikić Baniček (SDP) zbog osnovane sumnje da je iskoristila svoj položaj i počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Riječ je o aferi Kopa Beach, koja trese sisačku političku scenu već godinu dana. Kao što smo već pisali, sisački HDZ objavio je početkom kolovoza na tiskovnoj konferenciji e-mail i dopis kojeg je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček 25. listopada prošle godine poslala, sad već bivšem, čelniku HŽ infrastrukture Darku Peričiću.

U mailu sisačka gradonačelnica, članica SDP-a, traži od SDP-ova direktora u HŽ-u da posao demontiranja pruge od Petrinje do Karlovca dobije udruga „Kopa Beach“ iz Siska, čiji su čelnici istaknuti sisački SDP-ovci.

Predsjednik udruge Robert Novosel aktivan je sisački SDP-ovac, zaposlen u gradskom komunalnom poduzeću Komunalac. Tajnica Selma Branković supruga je SDP-ovca Milana Brankovića, također nakon izbora zaposlenog u Komunalcu, vijećnika i bivšeg dopredsjednika Gradskog vijeća, a utjecajni član udruge je obiteljski prijatelj gradonačelnice Goran Kajgana.

U dopisu, upućenom Darku Peričiću 25. listopada prošle godine s njenog privatnog e-maila, gradonačelnica Siska traži: „Molim da se udruzi „Kopa Beach“ omogući čišćenje pruge od Petrinje do Karlovca. Smatram da je i njihova molba i rad dovoljno vrijedna da se uzmu u razmatranje i u konačnici odobri.”

Ugovor o poslu s HŽ infrastrukturom, udruga „Kopa Beach“, potpisuje već 7. studenog, dva tjedna nakon što je gradonačelnica Siska pisala Darku Peričiću. Upada u oči podatak da je „Kopa Beach“ registrirana tek tjedan dana prije dobivanja unosnog posla od HŽ-a, odnosno tjedan dana nakon što je gradonačelnica u njihovo ime tražila za njih posao kod predsjednika Uprave HŽ infrastrukture. Posao je udruga „Kopa Beach“ dobila bez javnog natječaja, a zarada je, kako tvrdi bivši djelatnik HŽ-a, saborski zastupnik Mladen Novak, najmanje 10 milijuna kuna.

Prije kaznene prijave sisački HDZ zatražio je ostavku gradonačelnice Siska. „ Ako je gradonačelnica vjerodostojna i ako poštuje ono što sama govori onda će sama podnijeti ostavku zbog teške zlouporabe položaja i ovlasti koje je sama počinila. Namještajući posao svojim partijskim kolegama, Kristina Ikić Baniček je počinila tešku zlouporabu svog gradonačelničkog položaja“, tvrdi Darko Wiss, član HDZ-a iz Siska.

No, HDZ ide i dalje, pa predsjednik sisačke organizacije te stranke Željko Krapljan tvrdi kako je Kristina Ikić Baniček planirala, organizirala i realizirala devastacijski zločin. - Udruga Kopa Beach, za koju gradonačelnica laže kada tvrdi da je to ona ista udruga koja je dobila nagradu grada Siska za uređenje plaže na Kupi, devastirala je prugu, uništila mostove i onemogućila da se na nasipu pruge sto godina stare pruge urede biciklistička i pješačka staza, koja bi od Siska do Petrinje maknula pješake i bicikliste s prometne ulice, a omogućila turistima rekreacijske vožnje od Siska do Topuskog pa sve do Karlovca, rekao je Krapljan.

Također je upitao kako je HŽ mogao nekome bez naknade i bez natječaja, samo temeljem dopisa SDP-ove gradonačelnice, pokloniti prugu izgrađenu 1916. godine. Ta pruga nije HŽ-ovo nego državno vlasništvo. I to je pitanje za kaznenu prijavu i organe gonjenja, zaključio je Krapljn.

Kristina Ikić Baniček nije željela komentirati optužbe iz HDZ-a, samo je kratko rekla da se ona nema vremena baviti takvim podmetanjima.

Udruzi za rekreaciju demontiranje 91 kilometar pruge

Ugovorom sklopljenim s HŽ-om, kako smo već pisali, sisačka udruga za rerekaciju dobila je na raspolaganje 91 kilometar pruge, a aneksom ugovora i sve što uspiju demontirati s nje. Zarada od tračnica, pružne opreme, pragova, više mostova, kamena i drvne mase koja raste oko pruge, iznosi više od 10 milijuna kuna.

Zbog toga HDZ pita da li se tim novcem pune neki SDP-ovi crni fondovi i hoće li gradonačelnica, s obzirom na sličnost sa slučajem Holy biti smijenjena od strane premijera. No, reakcije iz vrha stranke nema. (M. Pi)

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:08