ODLUKA STEGOVNOG SUDA

AFERA MUNICIJA DOBILA NASTAVAK Trojica vojnih pilota izbačeni iz sustava, MORH im odrezao i novčanu kaznu

 Jure Miskovic / Ilustracija / CROPIX

Puna tri mjeseca nakon što je otkriveno da su piloti HRZ-a iz Zemunika u helikopteru prevozili osobe koje se dovode u vezu sa švercom oružja, priča je dobila nastavak.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, trojici pilota instruktora prisjeo je nezakonit ulazak u bazu, sporni letovi helikopterom te veza s osobama koje su, prema tvrdnjama istražitelja, trgovale strljivom te ih je zbog toga Vojno-stegovni sud izbacio iz sustava, a platit će i kaznu.

- Određene su stegovne kazne nečasnog otpusta iz djelatne vojne službe, smjenjivanje sa zapovjedne dužnosti, te zabrana obnašanja zapovjednih dužnosti u sljedećih pet godina, te novčana kazna u iznosu od 25 posto mjesečnih primanja šest mjeseci, stoji u MORH-ovom odgovoru Novoj TV.

Kažnjeni su, pojašnjava MORH, i za neovlaštenu uporabu streljiva koje su, kažu, dobili za izvršavanje zadaća. Uz to, i revizija koja je obavljena u skladištima hrvatske vojske otkrila je manjkove.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da veći dio streljiva koje je pronađeno i oduzeto, nije podrijetlom iz skladišta Oružanih snaga. Za jedan manji dio streljiva je utvrđeno da je bilo u vlasništvu OS RH. Navedeno streljivo je predano vojnoj policiji i policijskim službenicima prilikom postupanja, te se zbog predmetnog vodi stegovni postupak, poručuju iz MORH-a, s prenosi Dnevnik.hr.

Iz MORH-a nisu konkretno odgovorili koje su količine streljiva u pitanju te za što je sporno streljivo bilo namijenjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:08