PREBROJAVANJE

AKCIJA ZA 76 GLASOVA: SDP-u NEDOSTAJU TRI KLJUČNA POTPISA PODRŠKE Milanović pridobio HRID, ali mu za 76 ruku treba i Bandić

Vrh SDP-a pokušava osigurati formiranje Sabora ako ne uspije pridobiti nikoga od 15 Mostovih zastupnika
 Bruno Konjević/CROPIX

SDP je odlučan u namjeri da se Sabor konstituira idući tjedan, možda već u srijedu, ali nisu baš sigurni da će u tome i uspjeti. Sve kad bi ih podržali svi drugi zastupnici osim HDZ-ove koalicije i Mosta, nedostaju im dva glasa jer, kako nam kažu izvori iz stranke, Milan Bandić i njegova dva zastupnika zasad nisu u kombinaciji. SDP-ova koalicija, naime, zasad navodno može računati na 73 ruke u Saboru. Osim 56 svojih mandata, tri IDS-ova, šest manjinaca, po jednog Stipe Petrine, Čačića i Živog zida, računaju i na tri zastupnika HRID-a te dva HDSSB-a.

Važna prevaga

Ako im se kojim slučajem odluči priključiti i Ermina Lekaj Prljaskaj, onda imaju 74 ruke i dobro bi im došla dva Bandićeva zastupnika. No, u SDP-u uvjeravaju kako na Bandića zasad niti ne računaju, nego su im privlačni zastupnici Mosta, a stalno se spominje brojka od njih barem pet koji bi mogli sudjelovati u konstituiranju Sabora. No, problem je u tome što bi eventualno glasanje bilo javno, budući da je HDZ već najavio da neće predložiti Željka Reinera za svog kandidata.

Zato su u SDP-u svjesni da teško mogu javno dobiti tih nekoliko mostovaca koji bi se izložili drugim članovima stranke, a sam Josip Leko je rekao da sjednicu Sabora neće sazivati dok ne dobije dokaz da kandidata podržava većina zastupnika, zbog čega su u SDP-u u četvrtak počeli prikupljati potpise.

Nije još ni jasno hoće li predložiti Josipa Leku ili Dragu Prgometa, iako je predsjednik stranke HRID izvjesniji kandidat. Naime, za njega bi glasao i Ivan Vilibor Sinčić, budući da je rekao kako će podržati bilo kojeg kandidata za predsjednika Sabora koji ne dolazi iz SDP-a i HDZ-a. S Prgometom kao kandidatom SDP vjeruje i da bi lakše privukao dio članova Mosta koji bi prije podržali njega, nego Josipa Leku.

Dogovor s HRID-om

HRID bi, kako neslužbeno govori jedno od troje zastupnika te stranke u Saboru, prihvatio odgovornu poziciju, što znači da bi sva tri člana HRID-a bezrezervno podržala Milanovićev pokušaj konstituiranja Sabora kada bi Drago Prgomet bio kandidat za predsjednika Sabora. Nije isključeno da bi podržali i kandidata Hrvatske raste, ali u koaliciji Hrvatska raste, uvjereni su oni, smatraju kako bi u slučaju nominiranja Josipa Leke imali znatno manje šanse da ta kandidatura i prođe, a Sabor bude i formalno počeo s radom u 8. sazivu.

Za Prgometa kao kandidata, procjenjuju oni, dobili bi ruku ne samo članova HRID-a, nego i Živog zida, a vjeruju čak i stranke Milana Bandića. Zasad Dragi Prgometu nije došla na stol nikakva konkretna ponuda, ali HRID je za petak navečer sazvao sjednicu Predsjedništva na kojoj će definirati reforme koje će postaviti kao uvjet podrške, ali i donijeti odluku da će prihvatiti odgovorne pozicije budu li im se nudile.Iz HDSSB-a su nam jučer potvrdili kako ostaju pri svojoj ranijoj odluci da će podržati konstituiranje Sabora jer smatraju da novi izbori nisu dobro rješenje. Pritom im je, dodaju, svejedno hoće li kandidati biti SDP-ov Josip Leko ili Drago Prgomet.

- Poštujemo rad Josipa Leke kao predsjednika Sabora, mislimo da je radio dobro, ali nemamo ništa ni protiv Prgometa. Također bismo podržali i kandidata neke treće stranke ako bi naša dva glasa bila presudna za konstituiranje Sabora - poručili su iz HDSSB-a, dodajući kako će, što se tiče mandatara, o tome posebno odlučivati, odnosno podrška za Sabor ne znači automatski i podršku za Vladu.

Čačićev čin odgovornosti

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke-Reformisti, također ostaje pri odluci da treba konstituirati Sabor.

- To bi bio čin odgovornosti. Bilo bi važno da se temelj parlamentarne demokracije, izražavanje volje građana izborima, završi konstituiranjem parlamenta. Za to nema isprika, ni alibija poput onih da bi to bilo skupo. To je svođenje cijelog sustava na prizemnu argumentaciju - rekao je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:51