DALI PODRŠKU TRUMPU

AMERIČKA AMBASADA OŠTRO OSUDILA MARŠ CRNOKOŠULJAŠA U ZAGREBU 'Ne povezujte SAD s ovom mrskom ideologijom!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.02.2017. u 11:17

Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon što je stranka rigidne desnice A-HSP organizirala u nedjelju marš u centru Zagreba, a onda i postrojavanje na glavnom zagrebačkom trgu, u cilju davanja 'javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i polaganja prisege domovini', reagiralo je i veleposlanstvo SAD-a najsnažnije osudivši taj skup.

'Veleposlanstvo Sjedinjenih Država najsnažnije odbacuje neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju. Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186,000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata', stoji u priopćenju.

Naime, crnokošuljaši su prilikom marša istaknuli više zastava: američku, hrvatsku (ali s prvim bijelim poljem), kao i zastavu neonacističke Nacionalne partije Njemačke (NPD). U jednom se trenutku na ulici prolomilo i 'Za dom spremni', a okupljeni su vikali i 'Pozdrav Trumpu'.

Izdvajamo