NIŠTA OD POSLA?

AMERIKA BLOKIRA PRODAJU IZRAELSKIH F-16 BARACK AVIONA HRVATSKOJ? Trumpova administracija smatra da se Izrael ne drži dogovora

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2018. u 22:35

Trumpova administracija blokirat će hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela, piše portal Axios koji tvrdi da su informaciju dobili od izraelskih dužnosnika.

Uz Axios, vijest je prenio i izraelski portal Israel National News. 

Navodno je Trumpova administracija bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihov pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem su se i oni natjecali.

Tako je prodaja vrijedna 500 milijuna dolara došla u pitanje jer američki dužnosnici tvrde kako je Izrael bio neiskren i pokušao zaraditi na račun SAD-a. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu navodno je o ovoj temi pričao s državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Bruxellesu u ponedjeljak.

Prema informacijama Axiosa, Pompeo je Netanyahuu kazao kako se ne protivi prodaji aviona, no navodno ju blokira američki ministar obrane James Mattis.

Kako piše Axios, navodno je i hrvatska strana bijesna jer je posao zapeo i poslana je poruka Izraelicma da riješe problem što je prije moguće.

Iz Netanyahuovog ureda nisu željeli komentirati ove vijesti, no nisu ih niti demantirali. Također, niti iz ministarstva vanjskih poslova SAD-a nema komentara, a i Pentagon je odbio komentirati ove informacije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo