POGREŠAN DOJAM

ANALIZA IZLAZNE ANKETE OTKRILA IZNENAĐUJUĆE PODATKE Most nije oteo glasove HDZ-u, to je velika zabluda!

Pogrešan je dojam da je HDZ imao visoku podršku birača prije pojave Mosta
 CROPIX

Velika je zabluda da su birači Mosta u najvećoj mjeri regrutirani iz biračkog tijela HDZ-a. Čak 38% birača koji su 8. studenoga dali povjerenje Mostu čine oni koji na prošlim parlamentarnim izborima 2011. glas nisu dali ni HDZ-u ni Kukuriku koaliciji, nego su njihov odabir bile manje stranke.

Slijedi 30% birača Mosta koji su na prošlim izborima dali povjerenje Kukuriku koaliciji, zatim 20% onih koji nisu izašli na prošle izbore, dok je samo 11,6% birača Mosta na prošlim parlamentarnim izborima glasalo za HDZ. Te podatke objavio je na svom blogu Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i savjetnik za istraživanja agencije Ipsos puls, a temelji ih na rezultatima izlaznih anketa. Ankete su bile provedene na 400 biračkih mjesta u Hrvatskoj, na uzorku od 34.353 ispitanika.

- Izlazne ankete posebno su pogodne za davanje nekih indikatora na ovu temu jer se radi o istraživanju koje se pokazalo vrlo preciznim i provedeno je na velikom uzorku. Poduzorak birača Mosta iznosio je čak oko 4700 ispitanika - kaže Bagić i pojašnjava da su izlazne ankete uz osnovno pitanje za koga su birači glasali uključivale i 3-4 dodatna koja služe za kontrolu strukture uzorka.

Jedno od njih bio je izlazak i glasanje na parlamentarnim izborima 2011. Suprotno tezama koje su se iznosile u javnosti, male stranke nisu pomeli veliki politički blokovi okupljeni oko SDP-a i HDZ-a, nego im je najviše birača “uzeo” Most. Mostu nezavisnih lista okrenuli su se oni građani koji su prije četiri godine povjerenje davali Laburistima, HSP-u Ante Starčević, listi don Ivana Grubišića i drugima.

S druge strane, petina biračke baze koju je SDP-ova koalicija izgubila od prošlih izbora, a radi se o oko 170.000 birača, sada se mahom priklonila Mostu. Iz rezultata istraživanja Bagić vadi i podatak iz kojeg proizlazi da HDZ vjerojatno nije ništa izgubio od 550.000 birača iz 2011., ali nije ni dobio.

- Teza da je Most morao uzeti glasače HDZ-u temelji se na dojmu da je HDZ imao visoku podršku birača prije pojave Mosta, a da je tijekom recentne izborne kampanje pao - kaže Bagić. Kaže da je ta teza pogrešna jer se temeljila na pobjedi HDZ-ove koalicije na EU izborima 2013. i 2014. No, izlaznost birača bila je ekstremno mala, a rezultati nisu pokazivali stvarno raspoloženje birača.

- Ti rezultati poslije su se počeli koristiti kao referenca općih odnosa snaga iako su tada ankete pokazivale da HDZ-ova koalicija nema podršku više od 30% birača - kaže Bagić i navodi da predsjednički izbori nisu pokazali rast podrške desnom centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:57