RADNA SKUPINA SE NE SASTAJE

ANARHIJA U SDP-U Bernardić ni u pet mjeseci nije sastavio novi program stranke

 Goran Mehkek / CROPIX

- Iako je naš stranački lider Davor Bernardić preuzeo radnu skupinu za izradu novog programa Socijaldemokratske partije, nismo se sastali već gotovo puna dva mjeseca.

Nitko ne razumije što se dešava jer je u pitanju glavni strateški dokument koji treba predstavljati kamen temeljac SDP-ove politike, međutim, posljednji sastanak održali smo još 19. listopada, i od tada više nitko ne spominje program, a Bernardić ne saziva nove sastanke niti nas informira ima li bilo kakvih novosti o ovom dokumentu”, rekao je jučer visokopozicionirani član SDP-a, koji je u 15-članoj skupini koja je, prema ljetnim najavama, u prosincu trebala predstaviti novu socijaldemokratsku viziju Republike Hrvatske.

Pet mjeseci poslije, od najavljenog programa nema ni “p”, zadnji razgovori da ovaj dokument treba izgledati održani su prije više od 50 dana, a čak ni članovi radne skupine ne znaju koje su osnovne odrednice novog programa, osim općenitih kao što je zaštita zaposlenih, briga za deprivirane i suprotstavljanje konzervativnoj rekonkvisti u Hrvatskoj. Sve ovo, prilično precizno oslikava anarhiju koja vlada u SDP-u, u kojem trust mozgova predvođen predsjednikom Davorom Bernardićem već mjesecima nije sposoban napisati nekoliko desetaka kartica programskog materijala.

Kada smo Bernardićeve suradnike pitali zašto je izrada najavljenog programa pala u drugi plan, uslijedio je odgovor da se trenutačno radi na Statutu SDP-a, a traju i unutarstranački izbori.

Bernardić je prvi put o novom programu govorio 23. srpnja, prije početka sjednice Glavnog odbora, kada je najavio osnivanje prve inicijalne radne skupine za izradu novog programa SDP-a, kao novog smjera i novog puta izgradnje Hrvatske te povjerenja i vraćanje novih, ali starih vrijednosti demokracije.

“Danas krećemo s izradom novog programa SDP-a, programa koji na platformi socijaldemokracije ljudima u Hrvatskoj treba ponuditi bolji život, Hrvatsku učiniti dinamičnom i digitalnom zemljom 21. stoljeća, zemljom koja zna i može”, rekao je Bernardić, pozvavši “sve da zajedno krenu na put transformacije Hrvatske u modernu, uspješnu i sretnu zemlju”.

Zatim je iz vrha SDP-a početkom rujna puštena neslužbena informacija prema kojoj će naziv novog programa biti “Hrvatska za sve” i kako su formirane četiri skupine za različita područja - vanjsku i unutarnju politiku, gospodarstvo i društvo. Plan SDP-a bio je da o programu otvori široku raspravu, a potom ga usuglasi i usvoji na konvenciji stranke do kraja godine.

- Prve draftove predstavit ćemo za otprilike dva tjedna - rekao je prije tri mjeseca član stranačkog vodstva, ali nije se dogodilo ništa.

Radna skupina ima 15 članova, među kojima su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Rajko Ostojić, Karolina Leaković, Vesna Škulić, Marija Lugarić, Biljana Gaća, Davorko Vidović, politolog Berto Šalaj i ekonomist Josip Tica. U međuvremenu Šalaj se povukao, makar su na Iblerovu trgu očekivali da će on izraditi politički dio Novog programa SDP-a.

Najkonkretniji je bio Siniša Hajdaš Dončić, koji je napisao draft u kojem je najvažniji dio onaj u kojem piše da “socijaldemokracija 21. stoljeća treba postati alternativa ortodoksnom kapitalizmu, ali ne i tržišnom gospodarstvu koje treba socijalno razvijati i fino podešavati dajući odgovore na rastuću nejednakost i nestabilnost”.

Osim toga, već je u srpnju rasprava o tome kojim smjerom treba ići Socijaldemokratska partija podijelila Bernardićevu radnu skupinu na dvije struje.

Dio članova na čelu s Bernardićem zastupao je tezu da je program SDP-a iz 1996. godine dobar i da ga treba nadograditi i osuvremeniti, dok je, recimo, Peđa Grbin predlagao kompletnu transformaciju i izradu posve novog programa, a ne recikliranje programa iz vremena Ivice Račana. Grbinovo je stajalište da se svijet dramatično promijenio u posljednja dva desetljeća i u pitanje su dovedena nekadašnja socijalna prava i društvo jednakosti.

Zanimljivo je da slične stavove zastupa Rajko Ostojić, koji je u unutarstranačkim podjelama bliži Bernardiću, ali i po njemu SDP treba gledati naprijed, umjesto da se temelji na strategiji koja je bila aktualna u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Zbog takvih strateških razlika ni nakon više mjeseci rada nije postignut konsenzus o osnovnom cilju, treba li pisati kompletno novi program ili nadograditi postojeći, a sada se više niti ne spominje snažno najavljivana SDP-ova “Nova vizija Hrvatske”. Umjesto toga, šef SDP-a ovih dana građanima dijeli paketiće pšenice, što će i njemu i stranci nesumnjivo dignuti popularnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:59