SRAMOTA U SRPSKOJ SKUPŠTINI

ANKA MRAK-TARITAŠ OTKRILA KAKO JE ZBOG ŠEŠELJA PREKINUT POSJET HRVATSKOG IZASLANSTVA BEOGRADU 'Samo smo pokupili stvari i domaćinima rekli: odlazimo!'

 
 CROPIX

Saborska zastupnica i predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš bila je dio hrvatske delegacije koja je s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem u srijedu bila u službenom posjetu Srbiji, a koji je naprasno prekinut jer je Vojislav Šešelj oskvrnuo hrvatsku zastavu i psovao delegaciju dok su političari bili na sastanku u tamošnjoj Skupštini.

- Bilo je nedvojbeno jasno da se priča koja je dobro započela u nekom trenutku prekinula - kaže Mrak Taritaš, koja je s N1 televizijom razgovarala iz automobila na putu iz Srbije u Zagreb.

Potvrdila je da su se svi članovi delegacije odmah nakon incidenta složili da treba prekinut posjet Srbiji.

- Nemate vi tu puno nekakvog manevarskog prostora. Jasna je situacija koja se desila. Mi smo bili u službenom posjetu, prvi put je predsjednik hrvatskog parlamenta došao u posjetu s dobrom namjerom da idemo korak naprijed i da gradimo pristojne dobrosudjedske odnose. Šešelj je to napravio namjerno - kazala je o postupku srpskog radikala koji je zastavu Hrvatske gazio tijekom sastanka srpskih i hrvatskih političara.

- Zadaća i odgovornost zastupnika je neusporedivo veća, kad vam netko to čini sa zastavom morate jasno pokazati da su to neprihvatljive stvari, kazala je Mrak Taritaš.

Potvrdila je da su oko 17 sati već ušli nazad u Hrvatsku.

- Apsolutno svima nam je bilo jasno što treba učiniti, svi smo se složili oko posjeta, kao i oko povratka - kazala je.

- Ono što je naša zadaća jest štititi dostojanstvo Hrvatske, ali i građana koji su nas izabrali. Donijeli smo tu odluku i trebalo nam je samo da pokupimo stvari i kažemo domaćinima da prekidamo posjet - opisala je trenutke nakon incidenta.

Kazala je da se domaćin trebao potruditi da do toga ne dođe.

- To nažalost znači da ćemo neke stvari u odnosima trebati graditi ispočetka, rekla je Mrak Taritaš.

Službena Srbija trebala je, smatra, odmah reagirati i ispričati se, a možda su trebali i predvidjeti te spriječiti ovaj događaj. Sastanci koji su bili predviđeni za sutra i nastavak razgovora tako su otpali.

Detalje današnjeg incidenta objavili smo i na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:50