ERJAVEC SE HVALI

ARBITRAŽA ĆE BITI U KORIST SLOVENIJE? 'Imam informacije da će nam dati kontakt s otvorenim morem'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.04.2015. u 18:12

CROPIX

Erjavec kaže da bi bio razočaran ako njegova država ne bi dobila pristup otvorenom moru

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu kako ima neslužbene informacije da će arbitražni sud koji rješava granični spor Hrvatske i Slovenije u presudi omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem te da bi bio vrlo razočaran ako se to ne bi dogodilo.

Erjavec je rekao da ostaje optimist u pogledu ishoda arbitraže i da ima neslužbene informacije da će takav kontakt Slovenija s otvorenim morem u arbitražnoj presudi i dobiti, a da su optimisti i stručnjaci za međunarodno pravo koje je Slovenija angažirala za zastupanje pred arbitražom.

"Ključno je da dobijemo doticaj s otvorenim morem, to je naš vitalni interes, a u suprotnom bih slučaju bio vrlo razočaran", kazao je Erjavec u razgovoru za lokalnu televizijsku postaju "As" iz Murske Sobote dodajući da se presuda arbitraže očekuje ove godine, u lipnju ili na jesen.

Hrvatska i Slovenija su pred arbitražnim sudom različito interpretirale englesku riječ "junction" iz svojega Arbitražnog sporazuma. Slovenci je tumače kao fizički dodir svojih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, dok Hrvatska kaže da je riječ o komunikaciji između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda.

Kad Slovenija ne bi dobila kontakt s međunarodnim vodama, a brodovi bi u koparsku luku i iz nje prolazili kroz hrvatske vode, ona bi po Erjavčevim riječima izgubila status pomorske države, a hrvatske bi vlasti mogle različitim "birokratskim postupcima" zaprječavati ulazak brodova u koparsku luku i njen daljnji razvoj.

Erjavec smatra da arbitražni sud ne bi ispunio svoju zadaću kad ne bi potvrdio da Slovenija ima kontakt s međunarodnim vodama jer sam arbitražni sporazum zaključen s Hrvatskom predviđa da je jedna od zadaća arbitraže da za Sloveniju utvrdi kontakt njezina teritorijalnog mora s međunarodnim vodama.

Luka Koper po njegovim je riječima strateška investicija države s velikim potencijalom pa je treba zadržati u vlastitim rukama, ali bi se moglo razmisliti o suradnji s njemačkom lukom Hamburg koja je Sloveniji ponudila suradnju na osnovi kooperacije, a ne vlasništva, čime bi se lučki kapaciteti u Kopru mogli udvostručiti u samo nekoliko godina.

Hrvatska diplomacija začuđena Erjavčevim istupom

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova začuđeni su izjavom Erjavca te se pitaju “znači li to da MVP Slovenije daje do znanja kako međunarodna arbitraža ne radi u skladu s pravilima i pušta informacije o ishodu svog odlučivanja dok postupak još traje?!”

- Uvjereni smo da će odluka ad hoc arbitražnog suda biti potpuno u skladu s međunarodnim pravom te da će ta odluka utvrditi povjerenje u ovu vrstu međunarodnog sudovanja. Također, u potpunosti smo sigurni u argumente koje je Hrvatska podnijela pred ad hoc arbitražnim sudom - kažu u MVP-u. Diplomatima iz europskih država čudno je što se jedan političar poziva na “neslužbene informacije” oko odluke jednog tijela koje treba biti neovisno i nepristrano. Očekuje se da će arbitraža završiti svoj rad tijekom ljeta, najvjerojatnije u rujnu, i presuditi u ovom sporu. (A. Pal.)

Izdvajamo