NAJEZDA U SLAVONIJI

Avioni neće tretirati komarce jer se na natječaj nitko nije javio

 Emica Elveđi / CROPIX

Istok Hrvatske posljednjih je dana pod pravom najezdom komaraca. Leteće krvopije u golemom broju napadaju ljude, pri čemu se od njih teško obraniti i uobičajenim repelentima.

Najgore je na područjima uz obale Dunava, Drave te u blizini Kopačkog rita, što uključuje i Osijek, najveći grad istočne Hrvatske. Osijek izdvaja znatna materijalna sredstva za tretiranje komaraca na području grada i prigradskih naselja, ali, nažalost, ne može utjecati na ono što se događa izvan Osijeka. Na zgradi jednog dječjeg vrtića u Osijeku komarci su doslovno okupirali fasadu.

- Propušten je larvicidni tretman na velikim poplavnim površinama, visoki su vodostaji Drave i Dunava pa je komarcima otvoren put. To što ih je u Osijeku 30 do 70 posto manje nego u Baranji ne zadovoljava ni nas, ali, nažalost, mi na to ne možemo sami utjecati. Znamo koji su izvori, ali to nije ingerencija Grada Osijeka i tamo ne možemo djelovati - rekao je Romano Kristić, pročelnik Gradskog upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

U Osijeku su u srijedu navečer počeli s tretiranjem komaraca s tla, što će se nastaviti i u četvrtak i petak.

- U sljedeća dva tjedna nastavit ćemo s intenzivnim tretiranjem svaka dva-tri dana na području grada - najavio je Kristić.

Tretiranje iz zraka, pak, ovoga ljeta neće se dogoditi. Iznad naselja ionako je zabranjeno, ali novost je da avioni neće tretirati komarce ni iznad zelenih pojasa, i to zato što se na natječaj za taj posao nije javila nijedna tvrtka. Kada je riječ o broju komaraca, potvrda da je najezda u punom jeku dolazi iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odakle su potvrdili kako su, primjerice, u klopkama koje su postavljene na lokaciji Đavolja greda u Kopačkom ritu u 12 sati ulovljeno 7000 jedinki, a neka normalna brojka trebala bi biti 200.

Što se tiče metode mjerenjem broja uboda, dopuštena razina je 15 uboda u 15 minuta, a u nekim prigradskim naseljima Osijeka zabilježeno je i 170 uboda u 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:24