GRADSKI PROJEKTI

BANDIĆ OTKRIO DA SE SVAKODNEVNO ČUJE S PREMIJEROM, A DOTAKNUO SE I POKUPLJENJA 'To ne ovisi samo o nama nego i o građanima, strpite se'

Milan Bandić
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je istaknuo kako neke projekte kao pitanje Imunološkog zavoda ili dječje bolnice već rješava zajedno s Vladom pa ne vidi ni jednog razloga da bude drugačije oko drugih projekata, ako tome doda da su konzultacije na tu temu s premijerom Andrejem Plenkovićem dnevne.

"Budući da dnevna komunikacija traje između gradonačelnika i premijera onda budite sigurni da nećemo trošiti papir, a i štedit ćemo vrijeme. I nećemo pisati irealne stvari, već one koje možemo zajedno i realizirati. Ja imam nešto malo političkog iskustva i bit ćete mi svjedoci da govorim istinu", rekao je Bandić na pitanje novinara može li Grad neki od projekata sam financirati, ako Vlada ne pristane da pet projekata realizira zajedno s Gradom, a o čemu će Pismo namjere uputiti premijeru.

Rekao je kako nema nema tog projekta koji ne može realizirati Vlada i Grad ako su zajedno. "Ne može se država voditi kvalitetno bez Grada, a Grad još teže voditi bez dobre suradnje s Vladom", kazao je Bandić na konferenciji za novinare.

Upitan kako je došlo do "prepucavanja s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem" koji je rekao da HDZ neće pristati na svojevrsnu ucjenu Bandića kada je u pitanju tih pet projekata, Bandić je podsjetio da on nikada nikoga ne komentira, te poručio da je njegova razina komunikacije premijer, a nikako predsjednik Sabora.

"Znači, koalicijski partneri putem medija ne komuniciraju nego osiguravaju kvalitetne projekte od kojih će građani bolje živjeti", rekao je Bandić.

Na pitanje je li uputio Pismo namjere premijeru Plenkoviću, Bandić je odgovorio da će o Pismu novinari biti izviješteni na vrijeme.

"Cizeliramo svaki zarez, radi se o projektima koji će odrediti bolju sudbinu ovoga Grada i ove zemlje. Zadaća je gradonačelnika Zagreba i premijera, Gradske uprave i Vlade RH da u svom mandatu nešto osiguraju za građane da bolje žive, sve ostalo je salonska politika i obećanje. Na tom tragu sam uvjeren da ćemo realizirati ono što iscizeliramo i dogovorimo zajedno. Ali, kada dogovorimo onda ćemo to objaviti 'urbi et orbi'", poručio je Bandić.

Poskupljenje odvoza otpada: Tražit ćemo da ljude što manje udarimo po džepu

Na pitanje hoće li ili neće poskupjeti odvoz miješanog komunalnog otpada, Bandić je odgovorio da se za dobivanje odgovora na to pitanje moramo strpjeti te najavio da bi se to moglo znati za 10-ak dana te da će tražiti "da što manje udarimo po džepu naše ljude".

"Koliko će i hoće li biti poskupljenja to ovisi ne samo o nama ovdje koji sjedimo nego i o našim građanima. Tražit ćemo da što manje udarimo po džepu, ali da Grad Zagreb ne bude zadnji u Hrvatskoj po tempu i dinamici i standardima koje treba ispuniti na koje nas obavezuju rokovi (EU). Ali ćemo učiniti sve da to bude pošteno, pravedno, ravnomjerno rasporedijeljeno na sve i da cijena koštanja bude što manja", rekao je Bandić.

Istaknuo je da otpad proizvode Zagrepčani te da ga moraju zbrinuti sukladno zadanim standardima. Naglasio je kako je važno da građani odvajaju otpad, te napomenuo da ga on u svojem kućanstvu redovito odvaja.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić rekla je da je većina korisnika dobila spremnike za odvajanje papira na kućni prag te da imaju zasad spremnike za miješani komunalni otpad.

Rekla je da im je prošla nabava za vrećice za odvajanje plastike u stanu, a u tijeku je natječaj za oporabu bio-otpada koji mora završiti kako bi podijelili spremnike za odvajanje bio-otpada na kućnom pragu. Istaknula je da Zagrepčani sada mogu koristiti "čak 1000 zelenih otoka na kojima imamo spremnike za papir, staklo, plastiku i tekstil, a također imaju skoro 20 reciklažnih dvorišta za primitak 30 vrsta otpada".

Bandić se pohvalio da od jutros ima iskaznicu da može "rukovoditi bagerom", a koja mu treba kako bi u petak, 25. siječnja, kako je ranije najavio, mogao otvoriti radove na izgradnji sljemenske žičare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:23