ZAJEDNIČKA ULAGANJA

Banja Luka: Čačić i Džombić dogovorili gradnju hidroelektrane Dubrovnik II vrijedne 170 milijuna eura

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 13.07.2012. u 18:30

Davor Pongračić / CROPIX

Po Čačićevoj ocjeni, projekt Dubrovnik II koji bi se realizirao u iduće tri godine jedan je od najkvalitetnijih europskih energetskih projekata.

SARAJEVO - Prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić u petak su u Banjoj Luci postigli dogovor o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture.

Projekt vrijedan 170 milijuna eura o kojemu je razgovarano odnosi se na gradnju nove hidroelektrane kapaciteta 300 megavata na području Dubrovnika, koja bi vodu dobivala s područja BiH.

Po Čačićevoj ocjeni, projekt Dubrovnik II koji bi se realizirao u iduće tri godine jedan je od najkvalitetnijih europskih energetskih projekata.

Najavio je kako će do kraja rujna biti završen koncept i defnirani financijski detalji.

Po rječima Aleksandra Džombića, voda bi bila osigurana iz rijeke Trebišnjice prokopavanjem tunela dužine 16 kilometara.

"Dogovorili smo se da idemo zajednički investirati u ovaj projekt po 50 posto, formirajući jednu zajedničku tvrtku koja će u iduće tri godine izgraditi hidroelektranu a onda ćemo se dogovoriti o raspodjeli električne energije", kazao je novinarima Džombić.

Istaknuo je kako postojeća neriješena pitanja vezana za postojeću hidroelektranu Dubrovnik odnosno termoelektranu u Gacku neće utjecati na novi projekt.

Na banjalučkom je sastanku dogovorena i ubrzana gradnja mosta preko Save kod Gradiške.

Međunarodni nataječaj za izvođenje radova trebao bi biti raspisan do kraja godine, a u povjerenstvu koje će odabrati najbolju ponudu bit će predstavnici hrvatske i bosanskohercegovačke strane.

Gradnja mosta planirana je u razdoblju od 2013. do 2016. godine, a Čačić je izjavio kako će time ujedno porasti vrijednost prometa hrvatskim autocestama ali i ojačati ukupni gospodarski odnosi dviju država.

Dvije države, sukladno već potpisanom sporazumu, gradnju mosta preko Save financirat će u podjednakim omjerima.

Čačić i Džombić razgovarali su i o uređenju i razvijanju plovnosti rijeke Save, izgradnji lučke infrastrukture te kontejnerskih terminala odnosno realizacija projekata u cilju postizanja veće klase plovnosti.

Izdvajamo