ŠEF HEP-a U PROBLEMU

Barbariću odbijena žalba, rušenje vile na Hvaru kreće prije Božića, a sprema se i optužnica!

Šef HEP-a i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a nije platio 30.000 eura kazni zbog bespravne gradnje

Vila u hvarskoj uvali koju je Frane Barbarić ilegalno izgradio; Frane Barbarić

 Ante Čizmić/Damjan Tadić/Cropix/

Općinski sud u Splitu, kako doznajemo, odbio je danas žalbu Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, koju je podnio na rješenje Državnog inspektorata za rušenje njegove bespravno građene vile na otoku Hvaru.

Istodobno, kako neslužbeno doznajemo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu brusi zadnje detalje optužnice koju će podići protiv Barbarića za bespravnu gradnju na temelju kaznene prijave koju je podnio Državni inspektorat.

Prema neslužbenim informacijama splitski tužitelji ne dvoje kako Barbarićeva bespravno građena vila s bazenom na otoku Hvaru, koju je podigao na zemljištu uz more, udaljenom dvadesetak kilometara od Jelse potpada pod kazneno djelo.

Nije, naime, svaka bespravna gradnja u kaznenoj zoni, no Državni inspektorat smatra da Barbarićeva jeste pa su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu. Nakon duljeg razmatranja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zaključilo je kako je prijava osnovana i pripremilo optužnicu koja bi se, kako doznajemo, ovih dana trebala uputiti sudu.

Kazneni zakon u glavi dvadeset koja obuhvaća kaznena djela protiv okoliša predviđa djelo protupravne gradnje za koje je predviđen zatvor od šest mjeseci do pet godina. Djelo čini onaj tko protivno propisima gradi građevinu na području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu.

Barbarićeva vila s bazenom građena je na udaljenosti od mora manjoj od kilometra što je prostor koji spada u zaštićeni obalni pojas.

Kazneno djelo

Profesor Pravnog fakultetu u Rijeci, Igor Martinović, za Jutarnji je izjavio kako u područje od posebnog interesa koje definira Kazneni zakon spada obalni pojas koji je po Zakonu o prostornom uređenju područje do 1000 metara od obalne crte.

Proizlazi kako nema dvojbe da je Barbarić, uz prekršaj bespravnom gradnjom koju uporno ne želi ukloniti, počinio i elemente kaznenog djela.

Kada je riječ o njegovoj žalbi na rješenje Državnog inspektorata, iako žalba ne odgađa izvršenje rješenja o rušenju, Barbarić se žalio na postupanje Državnog inspektorata, ali sud je odbio sve navode iz te žalbe.

Šef HEP-a i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a, podsjetimo, oglušio se na rješenja građevinskih inspektora i nije platio čak tri novčane kazne koje su mu stigle u ukupnom iznosu od gotovo 30.000 eura.

Posljednju kaznu dobio je ovaj tjedan, a ukoliko u roku od osam dana otkad je zaprimi ne krene sam u rušenje bespravno izgrađene vile, država će sama srušiti građevinu. Bageri građevinske inspekcije tako bi mogli krenuti na Hvar u akciju rušenja Barbarićeve vile prije Božića, ukoliko je sam ne sruši. Država će poslije, osim iznosa od gotovo 30.000 eura kazni od Barbarića naplatiti i trošak rušenja vile. Zbog neplaćenih kazni Državni inspektorat podnosi i zahtjev za pokretanje ovršnog postupka, a već su i podnijeli kaznenu prijavu protiv Barbarića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 12:47