IZVJEŠTAJ O STANJU REZIDENCIJE

BEČKI DVORI VESNE PUSIĆ Za 4,6 milijuna kuna obnavlja zgradu od 900 kvadrata za osam diplomata

Ministrica daje 4,6 milijuna kuna poreznih obveznika za obnovu raskošne palače u rezidencijalnom dijelu Beča u koju će se useliti hrvatsko veleposlanstvo
 Damjan Tadić/CROPIX

Kad investicije neće nama, mi investiramo u tuđinu. Točnije, u Austriju, piše Globus.hr.

Tamo se nalazi bivša zgrada jugoslavenskog veleposlanstva koja je sukcesijom 2011. godine pripala Hrvatskoj, i u koju bi se trebalo preseliti hrvatsko veleposlanstvo u Beču.

Iz tog je razloga ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić raspisala javni natječaj za obnovu palače u rezidencijalnom dijelu austrijskoga glavnog grada koja će hrvatske porezne obveznike koštati 4,6 milijuna kuna s PDV-om.

No, to je tek početak!

Natječaj je, naime, raspisan samo za prvu fazu obnove zgrade koja bi trebala uključivati građevinsko-obrtničke i instalaterske radove na adresi Rennweg 3 u Beču, a za obavljanje daljnih radova raspisat će novi natječaji putem javne nabave.

Zašto se u ovu skupocjene obnovu išlo baš sada, do zaključenja ovog broja u Ministarstvu vanjskih poslova nismo uspjeli dobiti infromaciju.

No, sudeći prema ranijim najavama, Hrvatska je diplomacija još 2011. zamislila da se u bivšu zgradu jugoslavenskog veleposlanstva preseli hrvatsko veleposlanstvo u Beču.

Ono je, naime, godinama smješteno u zgradi koju bi Hrvatska trebala vratiti Bosni i Hercegovini, a nakon čega bi se trebalo preseliti u palaču impresivne povijesti i arhitekture.

Takozvana Palais Hoyos, ako se u nju smjeste naši diplomati, bit će vjerojatno jedno od raskošnijih hrvatskih veleposlanstava.

Ambasada je sad na adresi Heuberggasse 10, a prema podacima na njezinoj internetskoj stranici, u njoj je zaposleno osam diplomata – veleposlanik Gordan Bakota, njegova četiri ministra savjetnika, dva treća tajnika i vojni izaslanik.

S obzirom na to da se raskošna bečka palača prostire na čak 892 četvorna metra, svaki će diplomat na korištenje imati 107 kvadrata novouređenog prostora.

Osim toga, u njemu će moći uživati u slikama hrvatskih i stranih majstora jer je Hrvatska zgradu preuzela zajedno sa šest umjetničkih djela naših te 13 djela stranih autora.

Upitno je, međutim, koliko će obnova te zgrade koštati u svim fazama, piše Globus.hr.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22