UBOJICA HAMASOVOG INŽENJERA

BIH ĆE TRAŽITI IZRUČENJE MOSSADOVOG ŠPIJUNA 'Vjerujemo da se radi o autohtonom bh. državljaninu i nećemo ga izručiti Tunisu!'

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Nakon što što je Ministarstvo pravosuđa Tunisa u srijedu ustvrdilo da je jedna od optuženih osoba, navodno izraelskih špijuna, osumnjičenih za atentat na Hamasovog inženjera uhapšena u Hrvatskoj, Radiosarajevo.ba od više pouzdanih izvora u sigurnosnom sektoru saznaje da će Bosna i Hercegovina zatražiti njegovo izručenje.

I Hezbolah i Hamas, naime, optužuju izraelsku obavještajnu službu Mossad za ubojstvo Mohameda Zouarija (49) koji je izrešetan ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u prosincu 2016. godine.

Hamas je još prošle godine tvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke pasoše kako bi ušli u Tunis i ubili Zouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.

Bosanskohercegovačke vlasti vjeruju da je riječ 'autohtonom bh. državljaninu' koji se nalazio na crvenoj Interpolovoj tjeralici, te kao takav ne može biti izručen Tunisu jer BiH ne dozvoljava izručenje svojih državljana, a ima i prednost pri eventualnoj ekstradiciji.

Naknadno će biti utvrđivano je li riječ o eventualnom korištenju krivotvorene putovnice, kao i o tome hoće li se navedenoj osobi suditi u BiH na mogući zahtjev Tunisa. Također, javnosti nije poznat identitet navedene osobe.

Inače, neimenovani stručnjak za sigurnost je u hrvatskim medijima upozorio da je teško reći kolike veze trenutni korisnik pasoša ima s počiniteljem ubojstva u Tunisu.

- Takve likvidacije rade vrhunski profesionalci koji imaju 10 identiteta, a pošto se radi o Izraelu vrlo lako je moguće da je tu u pitanju namjerna zamjena identiteta da se prikriju stvarni atentator - kazao je.

Inače, Zouari, koji je bio inženjer u avijaciji i državljanin Tunisa, potvrđen je od Hamasa kao centralna figura u njihovom programu razvoja oružja. Smatrali su ga pionirom u razvijanju dronova. Izrael za sada još nije preuzeo odgovornost za atentat i odbija odgovoriti na optužbe Hamasa da oni stoje iza ubojstva tuniskog inženjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:40