'JEL TI MENE ZEZAŠ?'

'BILO MI JE SVE JASNIJE DA PRIČA O MOJOJ KUĆI' Nevjerojatna priča o Vinkovčaninu koji je u kafiću slučajno načuo razgovor i tako saznao veliku tajnu

 
 Srecko Niketic / CROPIX

Luka Džijan iz vinkovačkog naselja Mala Bosna, prije par mjeseci je slučajno u jednom kafiću u Vođincima čuo razgovor gostiju koji su pričali da je u kući u Ulici Vladimira Gortana 150, skrivena bomba koja je tamo još od kraja Domovinskog rata, piše Glas Slavonije.

- Slučajno sam čuo kako jedan gost drugome govori kako je nakon odlaska vojske iz Male Bosne u podrumu jedne kuće u nekakvom udubljenju ostavio bombe. Kako je opisivao taj događaj, zainteresirao sam se i sve mi je bilo jasnije kako priča o mojoj kući, posebice kada je spomenuo mali podrum u koji se ulazi preko samo nekoliko stepenica. Prvo sam mu rekao “Jel' ti mene zezaš?”, a kada mi je objasnio da je za rata bio, kao i ja, na položaju u Maloj Bosni i kada je, na moj upit, potvrdio da je to zadnja kuća s desne strane prema Ceriću, bilo mi je potpuno jasno da je bomba u zidu podruma moje kuće – priča Luka.

Džijan je tijekom rata bio na položaju u Maloj Bosni i u protuzračnoj obrani, a u njegovoj su kući, kao i u mnogim drugima, bili vojnici.

Džijan je svoju kuću počeo obnavljati odmah po završetku rata. U podrumu je doista vidio nekakvu udubinu, no nije joj posvećivao puno pažnje. Sad ispada da su upravo u toj rupi čitavo vrijeme bile bombe.

- Sve sam ožbukao pa sam i u tu udubinu ubacio komade opeke i zažbukao. Kada sam prije desetak dana u Vinkovcima vidio policajce koji su izložili svoju opremu, vidio sam i uređaj za koji su rekli da je neka vrsta rendgena, a koji može “vidjeti” i što je u zidu pa sam im rekao kako sumnjam da je kod mene u zidu bomba. Rekli su da će doći pregledati i evo, pronašli su bombu – kaže Džijan.

- Riječ je o ručnoj bombi 91. Đ.Đ., koju ćemo pohraniti u naše skladište do uništenja. U 2017. pronašli smo na raznim mjestima 2800 kilograma raznih eksplozivnih sredstava, a od građana smo preuzeli 2100 kilograma bombi, streljiva, eksploziva. U ovih nekoliko mjeseci ove godine pronašli smo, ili preuzeli od građana stotinjak bombi, desetak automatskih pušaka, sedam ili osam pištolja, pet vojničkih karabina i oko 6000 komada streljiva raznog kalibra. Svaki dan uništavamo prikupljeno i sada kada su intenzivniji poljski i građevinski radovi dnevno imamo jednu do tri intervencije pregleda sumnjivih predmeta i najčešće se pokaže da su strah i oprez bili opravdani – kaže Josip Colarić, voditelj grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:13