MOĆNI PRIJATELJI

Biografija braće Čuljak: Satan se rezao žiletom i bio na robiji sa starijim Vladom

Smatram da je odradio svoj dug državi, sada je država dužna njemu, rekao je Kajin o Čuljku čiji je autosalon lijepak za kupce koje časti kulenom i vinom
 Damir Glibušić/Cropix

OSIJEK - Moja stručna sprema je - spreman na sve, kaže za sebe diler Citroena i Toyote, Vlatko Čuljak, poznatiji kao Vlado Citroen i dodaje da mu je sprema “cestovnog smjera”, jer je učio na cesti, “od ljudi, pijace i ostalog”, po sistemu - “karike na marike - ko nabije, taj dobije”.

Primjenjivao svoje metode

Pojavom, manirama i osebujnim rječnikom taj 53-godišnji kontroverzni poduzetnik s istoka Hrvatske neodoljivo podsjeća na Ljubu Ćesića Rojsa. Tu usporedbe prestaju. Čuljak, bivši džudaš, zastrašujuće tjelesne građe, obrijane glave i s debelim zlatnim lancem oko vrata, na kojem je ogromni znak Citroena, te vječno sa sunčanim naočalama - kao da šalje poruke da je osoba koja ima samo prijatelje, jer ne postoje takvi koji bi mu se bili spremni usprotiviti.

Legende koje o njemu kruže, o ne baš nježnim metodama koje je ponekad znao primjenjivati, kao i činjenica da je svojedobno u Lepoglavi odležao za umiješanost u ubojstvo, kojom su prilikom sijevali noževi, priskrbili su mu status “tvrdog momka”.

Tamburaši, jelo i piće

Nakon što je osamdesetih odslužio svoje, upustio se u biznis, svesrdno nastojeći ostaviti dojam prostodušne dobričine, koja voli život, tamburaše, bogat stol i dobro, veselo društvo.

- Čuljak je ljudina i kao takvog ga svi znaju. Prijatelj je mojih prijatelja, a time moj prijatelj - kaže za njega Damir Kajin, jedan od niza političara s kojima se Čuljak slikao i čije fotografije drži i uredu.

- Kakav je život imao u prošlosti i što je sve proživio - smatram da je odradio svoj dug državi. Sada je država dužna njemu jer u svom salonu zbrinjava 60 ljudi - kaže Kajin.

Nakon Carića je autobiznis razgranao i u Vukovaru, gdje danas, na više od 4000 metara četvornih, uz Citroenova, prodaje i Toyotina vozila, pa njegov brat Franjo, koji rado govori u rimama, kaže da je Vlado Citroen “počeo od nule i sagradio kule”. Vlatko Čuljak hvali se da ima milijun bratića, a tako svakog oslovljava već nakon prvih nekoliko rečenica razgovora.

Brat bio legenda

Rado spominje da mu je brat Ivica, vinkovački punker, poznatiji kao Satan Panonski, koji je poginuo početkom 1992. u Vinkovcima. Poznat po ekscentričnom odijevanju i mističnom ponašanju (na svojim nastupima često se rezao žiletima), postao je lokalna legenda.

On voli kamere i medije, a njega vole suci

Vladu Citroena posebno vole suci, ne samo lokalni, vukovarski ili oni Županijskog suda u Osijeku - koji su ondje nedavno, uz prigodni dernek, proslavili početak trećeg mandata svoga predsjednika Ninoslava Ljubojevića - već i oni iz Vrhovnog i Ustavnog suda, koji su, pohvalio nam se dok smo s njim razgovarali, također bili njegovi gosti.

Voli kamere i medije, spektakle poput izbora za miss, a nije mu teško ni uhvatiti se mikrofona i zapjevati uz pratnju svoga tamburaškog sastava ili dueta harmonika, koje, u skladu s automobilima koje prodaje, zove C5, odnosno C2. Zna biti galantan pa je ostao zapamćen po tome što je Ivani Vasilj, miss Hrvatske 2009., poklonio novi Citroen Picasso, vrijedan, kako je rekao prigodom predaje ključeva, 120.000 kuna. Njegova je poslovna filozofija jednostavna i rado je demonstrira svakom ozbiljnijem kupcu: odmah kraj autosalona nalazi se “depandansa” u kojoj uvijek ima slavonskog kulena i šunke i rizvanca zelenog, uz koje se lakše dogovore uvjeti kupnje. Zato je njegov salon pravi lijepak za kupce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 02:52