SASTANAK VLADE I BISKUPA

Biskupi predvođeni nadbiskupom Puljićem podržali rad Vlade

Dio analitičara kaže kako je ovaj sastanak poruka biračima kako je naša Vlada u jedinstvu s Crkvom
Andrej Plenković i Želimir Puljić
 Damjan Tadic / CROPIX

Crkva je stala uz Vladu, prva je ocjena sastanka koji su u utorak u Banskim dvorima održali predstavnici Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i biskupima HBK-a na čelu s predsjednikom zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem.

Naime, u službenom priopćenju navodi se kako su biskupi “pozitivnim ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu” te kako su izrazili spremnost “Katoličke crkve da nastavi tome davati svoj doprinos”.

Sam sastanak komentirao je i nadbiskup Puljić koji je ocijenio kako su razgovori protekli “u opuštenoj atmosferi” te kako se razgovaralo o “mnogim pitanjima odnosa Crkve i države” te kako je to bio “kurtoazni i dobar sastanak” jer su biskupi “dobili informacije i iz ministarstava, između ostaloga o djelovanju ministarstava za kulturu, za obitelj i mlade”. Sam premijer Plenković je istaknuo “predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom”.

Sastanak je bio u Banskim dvorima, što znači da je taj susret zatražio HBK, a dio naših sugovornika koji su dobro upućeni u odnose između države i Crkve smatraju kako je vrlo važan kontekst u kojem se susret dogodio.

Dio njih smatra kako je vrlo lako moguće da su biskupi došli zatražiti razgovor u Banskim dvorima kako bi opipali trenutnu poziciju predsjednika Vlade koji se našao na meti kako koalicijskih partnera tako i u samoj stranci. U tom kontekstu, smatraju analitičari, Crkva želi zauzeti svoju poziciju.

S druge strane, dio analitičara kaže kako je dolazak biskupa u Banske dvore organizirala Vlade kako bi biračima pokazala da su u jedinstvu s Crkvom te kako su razmirice oko Istanbulske konvencije stavljene po strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:44