OTVORENO BOJIŠTE

BITKA ZA SLAVONIJU MOGLA BI BITI PRESUDNA ZA ISHOD IZBORA Kolinda će sigurno slaviti u Vukovaru, ali Osijek je sasvim druga priča

 
Zoran Milanović, Pantovčak, Kolinda Grabar Kitarović
 Darko Tomaš / Damir Krajač / Goran Mehkek / Hanza Media

Zoran Milanović ne može računati da će u drugom krugu predsjedničkih izbora značajnije “podebljati” broj glasova u Bosni i Hercegovini, Lici i dobrom dijelu Dalmacije, a Kolinda Grabar-Kitarović u tom smislu može zaboraviti na Istru, Međimurje, dobar dio sjeverozapadne Hrvatske, pa čak i na Zagreb. I zato bi “bitka za Slavoniju” mogla biti presudna za konačni ishod predsjedničkih izbora.

U prvom krugu je Miroslav Škoro pobijedio u čak četiri od ukupno pet županija na istoku zemlje, dok je aktualna predsjednica u drugi krug ušla kao prvoplasirana samo u Virovitičko-podravskoj.

Povratak desnice

- Sve informacije s terena u Podravini, Posavini, Slavoniji i Baranji govore da nam se, posebno u posljednjih nekoliko dana, u velikom broju vraćaju birači koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru. Sve upućuje na to da će većina njih koja je glasala za Škoru sada glasati ako ne baš svim srcem za Kolindu, onda barem protiv Milanovića koji naprosto ne može biti izbor tih dominantno desnih birača.

Škoro je u prvom krugu pobijedio u četiri od pet istočnih županija gdje je, uz Dalmaciju i Liku, najveća koncentracija desnih birača, jer je imao dvostruku prednost: bio je desni kandidat i bio je na domaćem terenu. Domaćeg igrača iz Slavonije u drugom krugu više nema, a jedini desni kandidat je aktualna predsjednica. Tako ne vidimo puno razloga zbog kojih Kolinda ne bi dobila većinu njegovih birača u nedjelju u drugom krugu izbora - kaže izvor iz tima Kolinde Grabar-Kitarović.

U stožeru HDZ-ove kandidatkinje napravili su analizu prvog kruga i projekcije za drugi, točnije očekivanja od svih lokalnih HDZ-ovih podružnica koliko glasova trebaju “uloviti” kako bi osigurali reizbor Grabar-Kitarović.

U pet istočnih županija HDZ očekuje da će aktualna predsjednica skočiti s 98.015 na čak 225.879 glasova. Ta je brojka veća čak i od mehaničkog pribrajanja svih Škorinih glasova jer su Škoro i Grabar-Kitarović na istoku Hrvatske u prvom krugu u zbroju osvojili 214.671 glas. Da je to (pre)optimističan scenarij, smatraju i neki od glavnih operativaca HDZ-a u Slavoniji.

Glavni centri

- Istina je da je prema svim našim informacijama s terena jasno da će nam se vratiti velik dio birača koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što će ti, očito većinom desni, birači sada imati puno jasniji i jednostavniji izbor: ili će na Pantovčaku imati desnu predsjednicu ili će imati lidera ljevice Zorana Milanovića. Međutim, ima jedan ‘ali’. Dok je, primjerice, u Vukovaru lako pridobiti Škorine birače protiv Milanovića, kojemu tamo ne mogu oprostiti sve što je činio dok je bio premijer, u Osijeku su stvari drugačije.

Tamo SDP ima jaču organizaciju, a HDZ već tradicionalno tamo nije dominantna politička snaga. Osim toga, nisu svi birači koji su glasali za Škoru desni, on je osvojio i dio glasova protestnih birača. Stoga se ne slažem s projekcijama stožera Kolinde Grabar-Kitarović, jednostavno su pretjerali u udjelu, kao i u apsolutnom broju glasova koje planiraju osvojiti u Slavoniji, odnosno u svim županijama na istoku zemlje - navodi naš izvor iz HDZ-a. HDZ-ovoj matematici smije se i naš sugovornik koji je u kampanji u Slavoniji agitirao za Miroslava Škoru.

- Od 460 tisuća Škorinih birača, HDZ u drugom krugu može računati na maksimalno 200 tisuća. Prema mojim analizama, za Milanovića će glasati 60 do 70 tisuća Škorinih birača, a njih trećina, pa možda i 40 posto u nedjelju uopće neće izaći na birališta. Ako u HDZ-u mehanički pribrajaju Škorine glasove Kolindi Grabar-Kitarović, onda će u nedjelju netko biti jako iznenađen - napominje.

HDZ-ovu računicu potpuno neutemeljenom smatra i naš izvor iz SDP-a, koji kaže da su birači koji su u prvom krugu glasali za Škoru jako heterogena skupina.

Pitanje izlaznosti

- Sigurno je barem trećina njih izrazito desno orijentirana i moguće je da oni glasaju za HDZ-ovu kandidatkinju u drugom krugu, ali velik dio Škorinih birača glasao je doista za njega kao osobu koja im se naprosto sviđa. I zato je potpuno neutemeljeno prognozirati kako će oni, i hoće li uopće, glasati u drugom krugu.

Osim toga, za Škoru je glasao i dio protusistemski nastrojenih birača, koji u drugom krugu sto posto neće glasati ni za Kolindu, ni za Zorana.

I za kraj, dok HDZ zbraja Škorine birače sebi kao da se radi o krumpirima, Milanović vodi kampanju u kojoj se obraća istodobno svim biračima u svim dijelovima zemlje na isti način.

Stoga nema neke posebne ‘strategije za Slavoniju’ ili neku drugu regiju ili mikrosredinu. Milanović će pobijediti ako se opća društvena klima preokrenula protiv aktualne predsjednice RH, a ja mislim da jest - zaključuje naš izvor iz SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:29