SLAVKO KOJIĆ

Bivši Bandićev pročelnik za financije: ‘Tomašević je drama-queen i krivo čita financijska izvješća. Sramota!‘

To tih je podataka u tri klika mogao doći tko god je htio jer su to javni podaci, navodi Kojić

Slavko Kojić

 Bruno Konjevic/Cropix

Iz stranke "Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti" u srijedu su najavili očitovanje o zaduženju Grada Zagreba, točnije iznosu koji je prošli tjedan objavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govoreći da je dug Zagreba – 8,2 milijarde kuna što je rezultat toga da je vlast Milana Bandića "trošila više nego što je bilo u proračunu".

Prema mišljenju Slavka Kojića, potpredsjednika gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti te dugogodišnjeg suradnika pokojnog Milana Bandića, Tomašević je iznošenjem tog podatka pokazao financijsku nepismenost, a PR teatralnošću situaciju htio prikazati dramatičnijom nego što jest.

- To nije ekskluziva ili neka nova analiza, kako bi se moglo misliti iz Tomaševićeve 'drama-queen' objave. Do tih je podataka u tri klika mogao doći tko god je htio jer su to javni podaci – navodi Kojić.

Tomašević je na prošloj sjednici Gradske skupštine objavio da je konsolidirani dug Grada Zagreba 8,2 milijarde kuna. Od toga 4,9 milijardi kuna je dug Zagrebačkog holdinga, 2,4 milijarde kuna je dug Grada Zagreba i 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a. Tomašević je poentirao da je s 8,2 milijarde kuna dug Zagreba gotovo jednak prihodima proračuna Grada što je problematično jer Zakon o proračunu kaže da zaduženje grada ne smije biti veće od 20 posto, aludirajući da je bivša Bandićeva vlast kršila zakon.

Kojić smatra da je to "neshvatljiva besmislica", kako kaže, i krivo čitanje financijskih izvješća. Prema njemu, ne može se uspoređivati konsolidirani dug od 8,2 milijarde kuna od Grada, ZET-a i Holdinga samo s prihodima proračuna Grada Zagreba, ne uzimajući u obzir i prihode Holdinga i ZET-a. Iako je to sistem spojenih posuda, veli, uzme li se samo dugovanje Grada Zagreba, od 2,4 milijarde kuna i usporedi s proračunom Grada Zagreba od 12 milijardi kuna to ustvari čini 20 posto zagrebačkog proračuna, a onda se ne može govoriti o kršenju Zakona o proračunu.

- Od nekoga je, siromah, čuo za neki limit od 20 posto pa je onda, na sebi svojstven način, i onako kako je on to razumio, uvrstio to u svoj tužni algoritam. Što na ovu neshvatljivu besmislicu reći više osim – sramota! - kaže Kojić.

Zaključuje da financijski problemi Grada Zagreba nisu "dominantno posljedica lošeg upravljanja prethodne upravljačke garniture i problem nije dominantno u dugovima i njihovoj visini, već u dugogodišnjoj stagnaciji poreznih prihoda, nastalih rasterećenjem oporezivanja rada".

Tomašević je, podsjetimo, najavio da bi moglo, s obzirom na velike dugove i tešku financijsku situaciju, doći do poskupljenja pojedinih usluga s obzirom na to da pola prihoda Holdinga dolazi od grada, a ne od građana. Najavio je da će Grad u narednim tjednima prezentirati različite odluke o tome kako se planira sanirati cijela situacija, a novi šef Holdinga Ivan Novaković najavio je da bi jedna od opcija mogla biti poskupljenje usluge odvoza smeća za one građane koji otpad ne odvajaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 19:56