ARBITRAŽA U PARIZU

BIVŠI MESNI DIV HOĆE POLA PETRINJE Gavrilović od Hrvatske traži čak 300 milijuna eura

 Sandra Šimunović / CROPIX

Dok tvornica koja je u prošlosti proslavila hrvatsku salamu zadnje ostatke proizvodnje seli u BiH i Srbiju – jer su joj proizvodi s ulaskom RH u EU u regiji postali preskupi – nekadašnji petrinjski mesni div domaćoj javnosti ostaje zanimljiv tek po sporovima koji se oko njega do danas vode zbog još uvijek neraščišćenih vlasničkih odnosa, piše Slobodna Dalmacija.

Ovih dana, naime, u Parizu počinje međunarodni arbitražni postupak u kojemu Georg Gavrilović, sin poznatijega Đure, od Republike Hrvatske potražuje brojne nekretnine, ali i odštetu za izgubljenu dobit u vrijednosti čak 300 milijuna eura. Pokušaj je to da se pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova u ulaganju okonča 20-godišnja sudska trakavica pred domaćim pravosuđem u kojoj još uvijek nije definirana sudbina nekretnina nekadašnje mesne industrije “Gavrilović”.

Naime, pet godina nakon privatizacije “Gavrilovića” u stečaju 1991. godine, kad je čitava firma prodana za nešto više od tri milijuna njemačkih maraka, hrvatska država se predomislila shvativši da je za sitniš prodala imovinu vrijednu najmanje 68 milijuna maraka.

RH se potom upisala kao vlasnik gotovo svih nekretnina tvrtke osim same tvornice salama i tužila Gavriloviće kako bi se ove nekretnine izdvojile iz ranije privatizacije. Među njima se nalazi gotovo pola Petrinje: čak deset kuća, 440 stanova, 22 garaže, te zemljište površine veće od 500 tisuća kvadrata.

Zanimljivo je da povrat ovih nekretnina Georg Gavrilović traži kao austrijski državljanin, temeljem bilateralnog sporazuma između dvije države o zaštiti stranih ulaganja. Gavrilovići pokušavaju dokazati da je njihovo ulaganje ugroženo jer je na zemljište za koje smatraju da su ga legalno kupili još uvijek upisana država.

Udruga bivših djelatnika “Gavrilovića”, međutim, ne samo da osporava ova potraživanja Georga Gavrilovića, nego i ukupno Gavrilovićevo vlasništvo nad tvornicom. Oni upozoravaju da se privatizacija “Gavrilovića” odvijala u vrijeme okupacije Petrinje, uz političko-pravosudnu podršku obitelji bliskih krugova, i da je školski primjer ratnog profiterstva čiji je konačni rezultat zaostajanje i proizvodna propast nekadašnjega diva čitave regije.

- Arbitraža nije samo problem bivših radnika “Gavrilovića”, nego i čitave Petrinje: imovina koju Georg Gavrilović potražuje obuhvaća škole, parkirališta, ulaz u grad, čitavo naselje Sajmište, ogromne površine zemljišta, a da stvar bude ljepša, dobar dio od spornih 400-tinjak stanova odavno je i u privatnom vlasništvu stanara.

Ako arbitraža propadne, sve će to pripasti jednom jedinom vlasniku – boji se nekadašnji direktor “Gavrilovića” Vlado Demetrović.

Nekadašnji zaposlenici mesne industrije nisu zadovoljni kako je Hrvatska organizirala obranu u arbitražnom postupku jer su angažirani odvjetnici iz Francuske koji po njihovu sudu nedovoljno razumiju “Gavrilovićev” privatizacijski postupak, piše Slobodna Dalmacija.

Po njima, u korijenu problema je to što je nad “Gavrilovićem” 1991. proglašen protuzakonit stečaj na temelju kojega je tvrtka skandalozno privatizirana. Kad bi se ovaj stečaj poništilo, lako bi se dovelo u pitanje i sam kupoprodajni ugovor i osporila čitava arbitraža - nadaju se u Udruzi bivših radnika.

McGavrilović

Osim što je vlasnik ‘Gavrilovića’, Georg Gavrilović posjeduje i tvrtku ‘Globalna hrana’ koja od 2010. upravlja svim McDonaldsovim restoranima u Hrvatskoj.

3 milijuna njemačkih maraka dali su Gavrilovići za tvornicu 1991. godine

68 milijuna maraka vrijedila je ta imovina

440 stanova, 10 kuća, 22 garaže, 500.000 kvadrata zemljišta traži Gavrilović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:38