GOSTOVANJE NA N1

BIVŠI PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ 'Ustaška zmija i dalje gmiže. Čuli ste je kako sikće neki dan na prosvjedima'

 Nikša Stipaničev/Cropix

Gost Novog dana N1 televizije bio je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Upitan da komentira predsjedničin kontakt sa Zdravkom Mamićem, osobom pod nadzorom, zbog čega je i sama završila pod nadzorom Josipović je rekao: 'Ne mogu reći bez konkretnih podataka, no dogodi se da nekad i visoki državnici ulete u takve razgovore. I meni se to dogodilo kad su me zvali neki gospodarstvenici te mi je bilo rečeno da su razgovori snimljeni. Meni je to u redu. U slučaju predsjednice očito postoje i neki privatni odnosi, a ne samo poslovni. Je li trebalo obavijestiti predsjednicu ovisi vjerojatno o sadržaju razgovora', kaže Josipović.

Smatra kako nitko ne bi trebao biti zaštićen te bi SOA trebala pratiti i prisluškivati i najviše dužnosnike. 'Ako netko uđe u koruptivnu priču zar ga ne bi trebalo kontrolirati? Zato i postoji sustav dva ključa, koji je načelno dobar - premijer i predsjednica supotpisuju imenovanja', rekao je Josipović.

Najavu novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da će ukinuti financiranje neprofitnih medija drži pogrešnom. Dio scene ne može sigurno opstati na tržištu, a neki mediji zasigurno trebaju i zaslužuju potporu', kaže Josipović koji je i sam imao sukob s Pupovcem oko lista Novosti. 'Moja primjedba je bila da se previše bave općom politikom, no to je stvar njihove uređivačke politka', rekao je bivši predsjednik.

Komentirao je i početni tjedan nove vlade. 'Nema se što vidjeti osim afera i nekih nejasnoća. Ni jedna vlada još nije bila dočekana prosvjedom već na početku. Neki programi, poput najave registra izdajnika, pokazali su razdor u društvu', smatra Josipović.

Bivši predsjednik često je govorio o ustaškoj zmiji. Na pitanje voditelja Tihomira Ladišića 'postoji li ona još?', Josipović je kratko odgovorio: 'Čuli ste kako sikće neki dan na prosvjedima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:59