KARIJERA

BIVŠI PREMIJER CIJELO VRIJEME U DŽEPU JE IMAO UGOVOR KOJI MU OSIGURAVA POVRATAK U TEVU Orešković u Amsterdamu s dva policajca i službenim automobilom

 Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

“Možemo potvrditi da se Tihomir Orešković pridružuje Tevi u Amsterdamu”, službeno je priopćeno iz izraelske kompanije. Bivši hrvatski premijer već je preuzeo poslove na svom novom radnom mjestu, a Jutarnji ekskluzivno saznaje da je s Tevom imao ugovor koji mu je omogućio povratak.

Orešković je došao na mjesto hrvatskog premijera s položaja glavnog financijskog direktora u Odjelu globalnih generičkih lijekova, zadužen za vođenje financija na području Europe, Azije, Amerike i novonastalih tržišta.

Poseban status

Orešković je otputovao u Amsterdam u pratnji hrvatskog osiguranja koje je predviđeno za štićene osobe, što mu je po zakonu omogućeno do travnja ove godine. Naime, i nakon prestanka mandata predsjednika Vlade Orešković kao štićena osoba I. kategorije ima na osnovi Uredbe o određivanju štićenih osoba pravo na osiguranje još šest mjeseci.

Orešković je obavijestio nadležne institucije da se vraća na posao u Tevu, a glasnogovornik kompanije Paul Williams rekao je da će imati “višu ulogu u globalnom financijskom poslovanju i neće biti uključen u odluke na naše poslovanje u Hrvatskoj”.

Može se očekivati da će kao bivši hrvatski premijer Orešković imati i poseban status u Amsterdamu te da će i nizozemsko osiguranje jedno vrijeme biti uključeno u brigu o njegovoj sigurnosti. Hoće li se Orešković odreći prava kao štićena osoba kada je riječ o hrvatskom osiguranju, tek treba vidjeti, a odluka je isključivo na njemu. Bude li zadržao osiguranje, Orešković će imati na raspolaganju automobil i dva pripadnika osiguranja, a troškove će podmiriti hrvatska država. To znači da će pripadnicima osiguranja biti plaćen trošak boravka u hotelu s tri zvjezdice, dnevnice i svi troškovi do travnja. O kojoj se sumi radi teško je govoriti, kao i o načinu rada osiguranja kada Orešković bude dolazio u Zagreb, gdje mu je obitelj. Do sada se o osiguranju Tihomira Oreškovića nije izjašnjavao ni MUP, kao ni Uprava za posebne poslove sigurnosti koja provodi osiguranje štićenih osoba. Osiguranje su zadržali još neki bivši dužnosnici hrvatske Vlade koji po zakonu imaju to pravo.

Kao ugledni poslovni čovjek Orešković je došao na mjesto predsjednika Vlade na poziv Tomislava Karamarka, nakon samo dva razgovora koja su vodili prije imenovanja. U Tevi je Orešković ostvario zavidnu profesionalnu karijeru, bio je odgovoran za globalno poslovanje tvrtke s vrijednošću prodaje većom od 10 milijardi dolara. S vodstvom kompanije postigao je dogovor o “zamrzavanju” radnog odnosa kako bi mogao postati hrvatski premijer. U međuvremenu je Orešković dovršio uređenje stana u centru Zagreba, gdje je živio s obitelji i često je bio viđen u šetnji po Cvjetnom trgu, gdje se družio s građanima. Kao premijer je koristio osiguranje koje je predviđeno za tu funkciju, što je značilo da su se posebno školovani policajci izmjenjivali u tri smjene i štitili Oreškovića, članove njegove obitelji i bili raspoređeni ispred ulaza u zgradu, gdje je stanovao.

Poslovanje s državom

U posljednje vrijeme Orešković se rijetko pojavljivao u javnosti, a davao je neodređene izjave o mogućem daljnjem političkom angažmanu. Čak se spekuliralo da bi mogao biti kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba, ali je u međuvremenu odlučio nastaviti karijeru u Tevi, koja je vlasnica zagrebačke Plive. Kako ta tvrtka dosta posluje i s državom, iz kompanije je došlo striktno objašnjenje da neće sudjelovati u odlukama koje se tiču Tevina poslovnog angažmana u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:05