POTVRĐENA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Bivši šef Sindikata liječnika nije lažni vojni invalid

 Damir krajač / HANZA MEDIA

Oslobađajuća presuda donedavnom predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata liječnika (HLS) Ivici Babiću, kojega je Državno odvjetništvo optužilo da je na prevaru dobio status ratnog vojnog invalida, postala je pravomoćna.

Nedavno je, naime, zagrebački Županijski sud odbacio žalbu Državnog odvjetništva na nepravomoćnu oslobađajuću presudu Općinskoga suda iz lipnja prošle godine, čime je ovaj slučaj, koji je u javnosti imao velik odjek, dobio i epilog.

Uhićen 2014.

Babić, pak, otprije nekoliko mjeseci više nije na čelu sindikata čiji je bio najdugovječniji predsjednik. Kao što je poznato, Ivica Babić je uhićen u siječnju 2014. najviše na osnovi iskaza dr. Mije Fetta, Babićeva kolege iz Opće bolnice u Virovitici, a nakon što je u javnosti nekoliko puta Babića za lažnu invalidnost najprije optužio poznati oftalmolog i vlasnik poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić. Fett je tvrdio da je Babićeva ratna ozljeda iz 1992., koju je zadobio kada je iz kamiona pao na glavu, zapravo lažni uzrok Babićeva slabog vida na jedno oko te ga je Babić 1995. zatražio da mu izradi antidatirane nalaze prema kojima je 1990. imao potpuno zdrav vid na lijevom oku, premda mu je rekao da na lijevo oko ne vidi od djetinjstva. Babić mu je, kaže Fett, rekao da mu to treba za dobivanje odštete od osiguranja pa je kolegi, premda nevoljko, napravio uslugu.

Neuvjerljivo

Međutim, tijekom suđenja obrana je izvela niz dokaza iz kojih je proizlazilo da je Babić prije rata zaista imao besprijekoran vid. Prije svega, radilo se o Babićevoj dokumentaciji iz bivše JNA iz koje je proizlazilo da je Babić 1982. u JNA bio regrutiran u pješaštvo, u strijelce, a za što se tražio savršen vid. Na raspravi koja je održana početkom 2018. na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je Babića zastupala odvjetnica Ljiljana Planinić, sud je upravo argument iz bivše JNA ocijenio kao jedan od ključnih. “Da bi Babić 1982. fingirao bolje stanje vida od postojećega i da bi na osnovi toga bio regrutiran u pješaštvo, u najteži i nagori rod, a tada je već bio doktor medicine, ukazuje se doista neuvjerljivim”, zaključili su na Županijskom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:16