PRESEDAN

BIZARAN INCIDENT NA GRANICI: DOKUMENTI 17 HRVATA ZAVRŠILI U BUGARSKOM AUTOBUSU 'Bili smo tamo više od tri sata. Kiša je padala, bilo je male djece'

 
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

U noći na srijedu, od 2.05 do 5.20 sati, na granici Austrije i Njemačke, sedamnaest putnika iz Hrvatske nije znalo gdje su im i u čijim rukama putovnice i osobne iskaznice, te za što ih netko koristi.

Ovaj presedan s austrijsko-njemačke granice prepričao je za Glas Slavonije Vinkovčanin, jedan od 17 putnika kojima su dokumenti usred noći završili u krivom autobusu koji je s tuđim dokumentima sustignut tek nakon 80 kilometara.

- Bio je to autobus iz Bugarske ili Rumunjske. Još bih shvatio da na vrijeme nije primijećeno da se radi o jednoj osobnoj ili putovnici, ali o dokumentima čak 17 osoba, da vozač i drugi nisu shvatili... Zaustavljeni smo na punktu za provjeru koji je odvajao autobuse. Zaustavljaju nas, hrvatski autobus iz Vinkovaca, ulazi kontrola, nekima samo uzme osobnu i vrati, a od nas 17 uzima osobne i putovnice. Valjda su ih otišli provjeravati, a onda ih dali u drugi bus i taj je otišao - prepričao je događaj.

- Ovi u graničnoj policiji prvo nisu htjeli priznati što se dogodilo pa su potom ipak rekli da su zabunom naše dokumente dali u drugi autobus - ogorčen je presedanom u srcu Europske Unije Vinkovčanin koji je tada iz grada na Bosutu putovao na posao u München.

- Više od tri sata stajali smo na granici. Noć. Kiša. Bilo je i male djece. Zbog svega smo kasnili na posao. Nekakvu ispriku, zapravo poluispriku granične policije dobili smo u smislu: Dali smo vaše dokumente drugima, čekajte da se vrate. Pa, pogreške se događaju...”. Ma, nisu bitna ni ta tri sata čekanja, nego to što ja ne znam gdje je moja osobna i putovnica čak tri sata! Netko je možda presnimio moje podatke i upravo u Njemačkoj sklapa ugovor na mobitel na konto mojih podataka ili, još gore, podiže kredit, opravdano je zabrinut Vinkovčanin šlamperajem službenika na austrijsko-njemačkoj granici.

Što se sve moglo dogoditi s njihovim podacima

Dobili su, kaže za Glas Slavonije, neke potvrde da na poslu mogu opravdati kašenjenje.

Žalit ću se nadležnima za ovaj slučaj, najavljuje Vinkovčanin koji je, kaže, bio zgranut i bahatošću službenika na spomenutoj granici.

– Nije ih bilo briga zbog nevjerojatne situacije u koju su nas doveli. To se ne može svesti pod “pogreške se događaju” - kaže Vinkovčanin koji, zajedno s preostalih 16 putnika iz busa kojima su također uzeti dokumenti i dani u krivi autobus, strahuju hoće li idućih dana na vidjelo isplivati kakva zloporaba njihovih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:22