OGORČENI CVJEĆARI

Bliži se blagdan Svih svetih: Cvijeće je barem 30 posto skuplje nego prošle godine

Nakon što im je tuča u svibnju razbila staklenike i nanijela ogromnu štetu, država je cvjećarima obećala brzu pomoć. No, za sada ništa

Đurđica Mesarić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Blagdan Svih svetih za tjedan je dana i cvjećari su u najvećem poslu u godini. Cijene aranžmana bit će, kažu za Jutarnji, najmanje 30 posto više nego lani jer je i uzgoj krizanteme, tradicionalnog cvijeta u spomen mrtvih, višestruko skuplji. Tako će zbog inflacije i ovogodišnji odlazak na groblje stajati više nego ikad prije.

Najprodavanija multiflora u tegli promjera 20 centimetara u veleprodaji je između 15 do 20 kuna, a koliko će je platiti kupac, ovisi o trgovačkoj marži. U trgovačkim se centrima danas prodaje i po cijeni od 30 do 50 kuna. Prošle su godine istu tu multifloru cvjećari trgovcima prodavali po 12, oni nama po 20 do 25 kuna.

Najviše će krizantema iz domaće proizvodnje u prodaju stići iz ludbreške regije, koja na hrvatsko tržište plasira čak 40 posto cvijeća. Godišnja proizvodnja 16 cvjećara premašuje vrijednost od 45 milijuna kuna.

image

Proizvođači cvijeća iz okolice Ludbrega

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Saniranje štete

Ali umjesto da se vesele lijepom vremenu koje pogoduje uzgoju krizantema, ludbreški cvjećari ovogodišnje Sisvete dočekuju s gorčinom. Nakon što im je tuča u svibnju razbila staklenike i nanijela ogromnu financijsku štetu, za uzgoj krizantema mnogi su se morali zadužiti, a repromaterijal je skuplji nego ikad.

Cvjećari iz Velikog i Malog Bukovca pitaju se što za ministricu znači "brzo". Jer, kad je delegacija ministarstva u svibnju došla na njihova imanja i uz pratnju novinara prošetala uz razbijene staklenike, rekla im je neka se ne brinu i da će "brzo" dobiti novac za sanaciju. Svi cvjećari Velikog i Malog Bukovca, općina u Varaždinskoj županiji, njih tridesetak, pretrpjeli su stopostotnu štetu. Gruba procjena, izračunala je za Jutarnji Ivana Matijašec, tajnica Udruge cvjećara Ludbreg i upraviteljica zadruge Varaždinski cvijet, iznosi sedam milijuna kuna.

- Ministrica i tajnik Tušek bili su tu nekoliko puta, obećavali su da će hitno obrađivati prijave za natječaj. Da ćemo dobiti 100 posto sredstava, a i Varaždinska županija je raspisala natječaj. Ni od koga još ništa nismo dobili - kažu Đurđica i Željko Mesarić. Cijela obitelj živi od cvjećarstva, kao i mnoge obitelji u susjedstvu.

Proizvodna cijena multiflore najmanjeg promjera 12 cm je 10 do 12 kuna, cvjećari je na veliko prodaju od 18 do 20 kuna, a koliko će ona koštati kupca, ovisi o prodavaču.

- Od te marže, kad platimo radnike, nama ostaje 6 do 7 kuna zarade.

image

Đurđica i Željko Mesarić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Multiflore se uzgajaju od svibnja, s njima ima posla šest mjeseci. Presadnice preko Nizozemske dolaze iz Belgije, sade se i u plasteniku su mjesec dana, nakon čega se iznose na otvoreno i od 1. srpnja sve do 1. studenog treba ih svakodnevno zalijevati.

- Bez vikenda, blagdana i godišnjeg - kažu Mesarići.

Cvjećar iz obližnjeg sela Mladen Mađarić kaže da je "trebal zeti prota i natirati te kaj su došli opće obećavati". I oni su sve obnovili, koštalo ih je to nešto manje od stotinjak tisuća eura, radnici čekaju novac. Jedina je sreća što, kaže, strani lanci plaćaju u točno zadanom roku od 60 dana. Svu su zaradu ulagali u staklenike, imali su ih 2000 kvadrata. Tuča ih je sve uništila, završili su na nuli i nakon 40 godina počinju ispočetka.

image

OPG Mađarić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Strah od mraza

- Nizozemcima smo staklo, koje je došlo u roku od tjedan dana, morali platiti odmah, a drugi čekaju. Napokon smo, recimo, prekrili sve plastenike i ostali dužni 300.000 kuna za folije, a puno je toga - kaže.

Ima sedam stalnih radnika i još nekoliko koji dolaze sad, pred blagdan. Radi se, kaže, "od ve do ve". Mađarići imaju 25.000 multiflora. Za grijanje staklenika se snalaze, peleti su preskupi, ali im lokalni proizvođači namještaja izlaze ususret i prodaju ih jeftinije. Griju se i ljuskama lješnjaka i košticama od višanja. Iako je i u svibnju bio skeptičan u pomoć države, želio je vjerovati.

- Obećali jesu. Možda nešto i pomognu - rekao je tada za Jutarnji. Danas mu je žao što ih nije "protom nateral".

Ivana Matijašec iz Ludbreškog cvijeta koji okuplja 9 cvjećara kaže da ih je strah najavljenog mraza.

- Mraz im sada jedino smeta i može ih uništiti. Natječaj fonda završio je početkom rujna, rezultate ne znaju.

Teška računica: Dobavljače molimo da platimo poslije blagdana

Da bismo nastavili raditi, morali smo sanirati štetu, a to nas je koštalo pola milijuna kuna. Dobavljače smo zamolili da pričekaju s naplatom poslije blagdana. Repromaterijal je u posljednje dvije godine poskupio 70 posto. Četiri i pol kubika zemlje koštalo je 1600 kuna, a sad je 2500, teglica za sadnju je bila kunu, sad je 1,70. Vrećica za pakiranje je koštala 50 lipa, sad je 70. Gnojivo je poskupjelo 200 posto. Gdje su nafta i radnici - kaže svjećar Željko Mesarić.

Uzgojio je 30.000 multiflora. Najveći dio prodao je domaćem trgovačkom lancu, ostatak vrtnim centrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 17:01