NOVI SCENARIJ OBRANE

BOŽINOVIĆ O MOGUĆEM ZATVARANJU EUROPSKIH GRANICA NA 30 DANA 'Radi se o odluci koja se odnosi na državljane zemalja izvan EU i na cijeli teritorij EU'

Davor Božinović
 Srđan Vrančić / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima je odgovorio što točno znači izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će Europa zatvoriti svoje granice na 30 dana u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa.

- Zakazan je dio konferencija vlada EU koji će to morati blagosloviti. To je odluka koja je racionalna i dobro je što Europska unija u ovoj krizi za razliku od nekih ranijih kriza pokazuje da je u stanju reagirati puno brže nego što smo to od EU navikli gledati.

Imali smo video konferenciju ministara unutarnjih poslova i zdravstva po pitanju granica, pokretanja mehanizma civilne zaštite i to će biti sutra odluka na video konferenciji o stvaranju skladišta medicinske opreme za potrebe cijele EU. Mislim da se donose prave odluke od kojih bi građani Europe, pa i Hrvati kao građani država članice EU trebali imati koristi.

Radi se o odluci koja se odnosi na državljane zemalja izvan EU i na cijeli teritorij EU. Hrvatska tu nije niti malo drugačijem položaju u odnosu na države članice Schengenske zone, a i sama odluka se odnosi šire od EU - kazao je Božinović.

Božinović je kazao i da će se o budućim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa odlučivati na razini države, a da će te mjere slijediti županijski stožeri civilne zaštite.

- Prije nekoliko tjedna smo zaključili da treba ići u tom smjeru. Sad je očito sazrio i politički trenutak. Radi se samo o tome da se odluke moraju donositi na razini države, da one moraju biti brze i to je najbolji način da one čim prije zažive i da svi kojih se to tiče ih odmah počnu primjenjivati - rekao je Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

- Sve je od prvog dana komunicirano sukladno postojećim zakonima, međutim u posljednje vrijeme imamo činjenice da su određene lokalne sredine donosile odluke za sebe - kazao je Božinović.

Dodao je kako za tim nema potrebe te da će nova pravila biti "prva točka zasjedanja Hrvatskog sabora".

Na pitanje može li se u narednom razdoblju očekivati zatvaranje kafića i frizerskih salona Božinović je rekao da iza tih odluka stoji ponajviše epidemiološka struka.

Kazao je da će odluke ovisiti o "ukupnoj epidemiološkoj situaciji", uz uvažavanje svih lokalnih specifičnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:35