OTVARANJE GRANICA

BOŽINOVIĆ SA SLOVENSKIM MINISTROM POLICIJE 'U Hrvatsku je ušlo 2000 Slovenaca, siguran sam da će taj broj i rasti jer je to obostran interes'

 
 Twitter Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u subotu u Sloveniji s tamošnjim ministrom unutarnjih poslova Alešom Hojsom. Razgovarali su nakon otvaranja hrvatsko-slovenske granice koja je bila zatvorena zbog krize uzrokovane koronavirusom.

- Mi smo, pogotovo MUP, na dnevnoj bazi rješavali sva pitanja koja su opterećivala naše građane, gospodarstvo, koja su išla i izvan bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Slovenije. Mi smo bili prvi u Europi koji su omogućili konvoje, kamionski promet robe prije nego neke druge članice EU, prije nego što je to postala i preporuka EU, u razgovoru s ministrima, i našim bosanskim i crnogorskim kolegama. Nije bilo zastoja prometa, osim što je on išao otežano s obzirom na sve procedure koje su se morale zadovoljiti, prije svega na zahtjev epidemiologa sa slovenske i hrvatske strane, rekao je Božinović i dodao da je policijska suradnja odlična, a za nekoliko dana će se sastati i ravnatelji hrvatske i slovenske policije.

- Granice su se otvorile, jutros u 6 sati sam dobio podatak da je u RH ušlo 2000 građana Republike Slovenije i siguran sam da će taj broj rasti jer postoji obostran interes, puno Slovenaca ima nekretnine u Hrvatskoj, pod normalno dolaze u RH u ovo doba godine i svi skupa ulazimo u nešto što se zove novo normalno. Dat ćemo apsolutni doprinos tome da se interes građana i Hrvatske i Slovenije, što se tiče naših institucija i drugih vladinih službi, osigura u najvećoj mogućoj mjeri. Kao što je kazao i kolega Hojs, u svemu tome i dalje moramo voditi računa o epidemiolškim razlozima, zahtjevima struke jer je virus još uvijek tu. Ali i Hrvatska i Slovenija su se pokazale vrlo učinkovitima s mjerama. sad smo nakon baltičkih zemalja prvi u Europi koji stvaramo zonu istih ili sličnih postupaka vezanih za mjere popuštanja, rekao je Božinović.

- Razgovor je bio konstruktivan i nadam se da će doprinijeti da slovenski državljani slobodno prelaze granicu u sljedećim danima i tjednima, kazao je slovenski ministar Hojs i dodao da ga je Božinović obavijestio da su procedure na granici pretežna posljedica činjenice da hrvatski epidemiolozi procjenjuju da je za ulazak drugih državljana, pa tako i iz Slovenije, potrebno i dalje imati pod nadzorom lokacije na kojima će oni biti te da je zato uspostavljen kontrolni režim u kojem hrvatska policija zahtjeva adresu i broj za kontakt.

- Za razliku od slovenskog dijela javnosti, koji se vrlo glasno protivio da bi slovenska policija lako dobivala podatke gdje je tko u karanteni, na hrvatskoj strani nema takvog problema. Tamo su svjesni da je u vrijeme korone bilo potrebno uspostaviti relativno strog i jasan nadzor nad onima u karanteni, kazao je Hojs.

Osvrnuli su se i na migrantsku krizu, koja je tijekom epidemije koronavirusa bila nešto usporenija, no migracije ipak nisu prestale.

- Hrvatska policija je svo ovo vrijeme radila svoj posao na granici prema BiH, ali i na granici prema Srbiji i sprečavala ilegalne migracije. To ćemo i dalje raditi. Očekujemo da bi s popuštanjem mjera vezanih za koronakrizu i povećanjem mobilnosti između Hrvatske i Slovenije moglo doći do novih pokretanja migranata, ali mi ćemo u suradnji sa susjednim državama, s policijom BiH, siguran sam, taj dio posla obaviti na zadovoljstvo svih i u skladu s europskim i nacionalnim zakonodavstvima.

- Sve ilegalne migrante koji ne žele azil u Sloveniji, bez problema ćemo vratiti na hrvatsku stranu, kazao je Hojs.

Božinović je rekao da je ulazak Hrvatske u Schengen interes i Slovenije, ali i cijele Europske unije.

- Drago mi je da to stajalište sve više prevladava u Bruxellesu. Koliko je Hrvatska bitna, posebno u dijelu vezanom za nošenje s krizama, to se pokazalo i u epidemiji Covida-19. Uvjerili smo se da su svi sigurnosni i zdravstveni problemi u današnje vrijeme transnacionalni. Niti virusi niti nešto drugo, terorizam ili migracije, ne poznaju granice. Jedini način suprotstavljanja tome je suradnja. Suradnja nema alternative, a to je bolja kad se radi o susjedima i o prijateljima, zaključio je Božinović.

Stav Slovenije je da je potrebno osigurati sve tehničke uvjete da ulaz u schengenski prostor bude moguć, kazao je Hojs dodavši da su u većoj mjeri tehničke pretpostavke ispunjene.

- Novi prijedlog koji je predstavila Njemačka, buduća predsjedavajuća Europskom unijom, ide u tom smjeru i interes Slovenije je da se schengenska granica u razumnom roku preseli na granicu Hrvatske i Srbije. Ministru sam rekao da ukoliko Slovenija utvrdi da schengenski nadzor buduće vanjske granice ne ide kako je očekivano, u svakom smo trenutku spremni ponovo uvesti kontrole koje su potrebne, istaknuo je slovenski ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:58