PROGON

Božo Petrov bi ga tužio, ali Jambo je nedostupan sudu, osobna mu ne vrijedi još od rujna 2015.

Predsjednik Sabora traži da sud Stipu Gabrića kazni sa 500 dnevnih dohodaka zbog klevete izrečene u svibnju prošle godine
 CROPIX

Kad je 27. svibnja prošle godine poduzetnik, gradski vijećnik i bivši gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić (58), poznatiji po nadimcima Jambo i neretvanski kralj mandarina, sazvao konferenciju za novinare na kojoj se, tko zna koji put obrušio na Božu Petrova, aktualnom predsjedniku Sabora Petrovu bilo je dosta.

Odlučio je kazneno (pro)goniti Gabrića pa je protiv njega podnio privatnu tužbu za klevetu u kojoj traži da se Gabrića, kojeg je uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima 2013., kazni sa 500 dnevnih dohodaka! No, do Gabrića sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu nikako ne uspijeva doći. Za razliku od Petrova koji se u pratnji svog odvjetnika pojavio na sudu, Gabrića, pak, sudski poziv nije uspio “locirati” na prijavljenoj adresi u Metkoviću, jer je dva puta sudska pošiljka vraćena s naznakom “obaviješten, nije podigao pošiljku”.

U tužbi Petrov navodi da je Gabrić ciljano iznio niz tvrdnji za koje je znao da su neistinite. Pa je tako Petrovu zasmetala optužba da su on “i sekta Most oštetili grad Metković za više od milijun kuna, pogodujući raznim svojim prijateljima s liste Mosta, svojim rođacima i susjedima”. Razljutilo ga je i Gabrićevo aludiranje da se nezakonito upisao na fakultet: “... ja ću njemu dat’ malo više vremena, psihijatru dr. Petrovu, da definitivno kaže kako se upisao na Medicinski fakultet u Mostaru i tko ga je upisao jer sljedeći put kad bude presica, doći će čovjek koji ga je upisao”. U tužbi stoji i da su sve Gabrićeve tvrdnje mediji dodatno zapaprili “pompoznim naslovima i uvećali štetu”.

Povod konferenciji za novinare bilo je Gabrićevo nezadovoljstvo što tužiteljstvo nije reagiralo na “breme materijala i fotografija iz kojih se vidi kako su Petrov i sekta Most oštetili Metković...” koje je osobno odnio u DORH i USKOK u rujnu 2015. Protiv Petrova je kasnije odbačena prijava jer nije utvrđena zloporaba položaja i ovlasti, a Petrov je uzvratio tužbom za klevetu protiv Gabrića. A Gabrić od 15. rujna 2015., otkad se ukazao s dokumentima u USKOK-u, nema važeću osobnu iskaznicu. Prema Zakonu o osobnoj iskaznici, 500 kuna kazne plaća osoba koja u roku od 15 dana od isteka prethodne osobne ne podnese zahtjev za izdavanje nove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:54