FILMSKI STUDIO U RIJECI

'Brad Pitt bi želio graditi, sad je na Rijeci da pokaže inicijativu'

Šerbedžija je Rijeku predložio svojem kolegi jer je na idealnoj poziciji za ovakav projekt
 Jure Mišković / CROPIX

Detalji oko veze Brada Pitta i Hrvatske ne prestaju golicati javnost, tako je jedan dnevni list objavio vijest da bi Brad Pitt gradio filmski studio u Rijeci.

Urbano središte

- Istina je da sam Bradu Pittu predložio da filmski studio sagradi u Rijeci - kaže nam Rade Šerbedžija, za kojega je upravo Jutarnji list nedavno pisao da on nagovara slavnoga američkog glumca na ulaganje u Hrvatsku.

No s Bradom Pittom je, dodaje nam Šerbedžija, pričao o mogućnosti gradnje studija još prije četiri godine.

- Brad je tada sam pričao da razmišlja da bi na u široj regiji možda gradio filmski studio. Na to sam mu predložio da svakako razmisli o Rijeci koja bi bila fantastična pozicija i to iz više razloga. Urbano je središte kojem su nadomak šuma, more, otoci, Opatija... I on se zainteresirao. O tome sam potom prije godinu preliminarno kao o ideji razgovarao s riječkim gradskim Poglavarstvom, ali to je sve, nije se spominjala konkretna lokacija niti postoji projekt za studio. Za takav projekt kao prvo treba prava inicijativa ljudi iz Rijeke - kaže R. Šerbedžija.

Nagovaranje

Poznati američki glumac ima svoju producentsku filmsku kuću Plan B. No Brad Pitt voli i arhitekturu. Tako ga je upravo Pitt, priča nam dalje Šerbedžija, spojio sa sjajnim njemačkim arhitektima kao mogućim arhitektima za projekt Danka Končara nasuprot Brijuna.

- Ali to je negdje stalo... Mislim da je Končar ipak izabrao talijanske arhitekte. I Brad je u jednom trenutku bio zainteresiran za Končarov projekt.

No ne bavim se ja time, ja samo nagovaram osobe da pogledaju ljepote Lijepe naše. Nagovaram prijatelje da dođu u Hrvatsku kao što sam nagovorio Vanessu Redgrave, Toma Cruisea, Angelinu Jolie...I Ralpha Fiennesa s kojim sad dogovaram novi projekt - otkriva Rade Šerbedžija.

Satelitski grad

Upitali smo ga i je li bio upoznat s posjetom Brada Pitta Šibeniku.

- Nisam znao da dolazi u Šibenik. Dugo se nismo čuli - kaže Šerbedžija.

Čitava pompa oko Brada Pitta digla se kad je nedavno posjetio Šibenik i gradilište na Zablaću gdje je u planu gradnja satelitskog grada. Bit će to živ grad koji bi pružio ambijent poticajan za sve ono što podrazumijeva mediteranski stil života. Grad od 3500 stanovnika, koji će se ljeti, kao i sva mediteranska naselja, udvostručiti. Novi stambeni, turistički i hotelski kompleks, bez golfa. I sa svojim centrom baš poput malog grada. A u kojoj ulozi je Pitt ovdje bio, zasad se još ne zna.

Grad bi podržao projekt u sklopu svojih mogućnosti

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel potvrdio nam je da je s Radom Šerbedžijom razgovarao o mogućnosti da se na području Rijeke sagradi filmski studio.

- Razgovarao sam sa Šerbedžijom o ovoj temi. Riječ je o preliminarnim kontaktima, no jasno je da bi takvo što zasigurno bilo značajno za daljnji razvoj Rijeke, posebno u turističkom smislu, i ukoliko planovi krenu ka realizaciji, Grad Rijeka će to svakako podržati, naravno u okviru svojih mogućnosti - rekao je Obersnel, ne otkrivajući o kojim bi se lokacijama moglo raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:48