NIJE SKROZ ZADOVOLJAN

Brammertz: Hrvatska surađuje, ali vlast nije objektivno reagirala na presudu Gotovini!

Ocjena pune suradnje s Haaškim sudom jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 'Pravosuđe i temeljna prava' u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.
 AFP PHOTO

- Hrvatska na vrijeme ispunjava sve zahtjeve za pravnom pomoći - izjavio je glavni haški tužitelj Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a, dodajući da najviši hrvatski dužnosnici nakon izricanja nepravomoćne presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču 'nisu objektivno komentirali' presudu.

Brammertz je Vijeće sigurnosti danas izvijestio da postoji 'ograničeni napredak' u potrazi za dokumentima iz Oluje, dok je u svibanjskom izviješću napisao da neka pitanja ostaju neriješena, a da je nestanak dokumenata iz tog vremena nerazjašnjen.

Ocjena pune suradnje s Haaškim sudom jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 'Pravosuđe i temeljna prava' u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Hrvatska je danas zatvorila Poglavlje 13 - o ribarstvu, čime se formalno broj preostalih poglavlja smanjio na četiri.

Govoreći o suradnji Srbije, Brammertz je rekao da je napravila velik korak naprijed uhićenjem Ratka Mladića, ali napomenuo da 'se Mladić skrivao 16 godina', i u tom kontekstu pozdravio najavu vlasti u Beogradu da istraže one koji su mu pomagali u bijegu. Glavni tužitelj istakniuo je i da njegov ured želi da Goran Hadžić bude uhićen bez odgađanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:16