UDAR NA SDSS

Branitelji traže da Sabor raspravlja o Pupovcu, on se u srijedu obraća javnosti

 
Milorad Pupovac
 Boris Kovacev / CROPIX

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac u utorak se nije želio izjasniti o tome ostaje li SDSS u koaliciji ili odlazi, a za srijedu je najavio konferenciju za novinare.

- Hrvatska javnost će biti obaviještena o tome kad bude vrijeme, a u srijedu će biti presica na kojoj će se o tome govoriti - rekao je Pupovac novinarima. Njegov istup u kojem je Hrvatsku usporedio s NDH komentirao je i šef Sabora Gordan Jandroković.

- Izjava kolege Pupovca bila je neprihvatljiva, to je čini mi se gotovo konsenzualno ocijenjeno od cijele političke strukture i iznenađen sam bio težinom riječi koje je izgovorio zastupnik. Mislim da bi zbog ukupne situacije u društvu bilo jako korisno da tu izjavu ili povuče ili da pojasni zašto ju je izgovorio - rekao je Jandroković, prenosi Hina. Dodao je da mu je nakon svih ovih godina teško prihvatiti da kolega u Saboru “povlači paralelu između moderne hrvatske države i NDH”. Nije želio reći o čemu se razgovaralo na koalicijskom sastanku.

- Vjerujem da će on pronaći načina da ukloni sumnje da zaista misli i vjeruje da moderna hrvatska država na bilo koji način može biti povezana s NDH - rekao je Jandroković koji na upit ostaje li SDSS u koaliciji nije dao jasan odgovor.

- Sve ćemo to vidjeti. Jasno smo iz HDZ-a i Vlade, a čuo sam i iz ostalih stranaka, osudili tu izjavu. Nije nam prihvatljiva. Vidjet ćemo što će donijeti idući dan - rekao je. Na pitanje ima li na HDZ pritisaka s terena zbog suradnje s Pupovcem, rekao je da HDZ mandat želi uspješno privesti kraju.

- Najlakše je danas govoriti isključivo, dijeliti, biti grub u odnosu na političke suparnike jer to privlači medijsku pozornost i dio građana voli one koji iznose tvrde i isključive stavove. Puno je teže govoriti pomirljivo, odgovorno. Mi smo se odlučili za takav pristup politici - rekao je Jandroković.

Pupovčeve izjave u javnosti su naišle na niz osuda. Tri braniteljske udruge - Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika RH - u Sabor su uputile zahtjev da se zbog Pupovčeva istupa održi tematska sjednica saborskog Odbora za ratne veterane, ali i rasprava u Saboru. Šef Udruge specijalne policije Zoran Maras podsjetio je jučer da su prije godinu dana uputili zahtjev u Sabor da se održi tematska rasprava o Pupovčevu djelovanju i do danas ne znaju zašto nije održana.

- Naš zahtjev od prije godinu dana pokazuje da se radi o kontinuiranom blaćenju Hrvatske - kazao je Maras. Dodao je i kako od nadležnih tijela očekuje da im odgovori u kojoj je fazi istraga za kazneno djelo povrede ugleda RH.

- Vjerujemo da će MUP i DORH i u ovom slučaju reagirati promptno kao što su, npr., reagirali u slučaju građanina kojeg je policija odmah privela kad je na Korčuli premijeru Plenkoviću vikao “dobrodošao, ćaća”, ili u slučaju HGSS-ovca iz Rijeke, ili, pak, u slučajevima napada kod Knina - rekao je Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:47