SLOBODA GOVORA

BRANITELJICA 'Duhaček nije znao da je uhićen, na ročištu nismo imali ni optužni prijedlog'

Premijer Plenković zatražio je očitovanje o slučaju od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića
Gordan Duhaček, arhivska fotografija
 Jadran Babić / CROPIX

- Potpuno vjerujem svom branjeniku - odgovorila je odvjetnica Vanja Jurić koja zastupa novinara Indexa Gordana Duhačeka, uhićenog, pritvorenog i osuđenog zbog tweeta starog godinu dana, u kojem je, komentirajući postupanje policije u Zadru, napisao ACAB (All Cops Are Bastards - svi policajci su gadovi), kojem će se danas suditi za tweet u kojem je pjesmu “Vila Velebita” pretvorio u parodiju i preimenovao u “Govna Velebita”.

Duhaček je rekao da je u prekršajnom postupku bio izložen prijetnjama suca Krešimira Ožanića, koji je tražio da prizna krivnju ili će ga na 30 dana poslati u Remetinec. Index je objavio i da je sudac rekao Duhačeku: “Možda se kod vas u Bosni ili Turskoj može pisati ACAB, ali u Hrvatskoj ne može. Znam da ćete vi i vaša braniteljica govoriti o slobodi govora, ali mene za to nije briga”.

- Vjerujem mu kada kaže da mu se sudac tako obratio, jer znam da je sudac prije ročišta otišao s njim osobno razgovarati, bez moje prisutnosti. Usto, to proizlazi i iz činjenice da je isti sudac slične opaske iznosio i u mojoj prisutnosti i prisutnosti glavne urednice portala Index - rekla je odvjetnica Jurić.

- Moj branjenik i ja, kao njegova braniteljica, u trenutku održavanja ročišta, nismo primili optužni prijedlog, niti smo, na pravilan način, bili upoznati s optužbama koje mu se stavljaju na teret. Sudac nam je tijekom ročišta, na moj zahtjev, tek pokazao optužni prijedlog, ali primjerak nismo dobili sve dok, nakon objave prvostupanjske presude, nismo sami izvršili uvid u spis - rekla je odvjetnica.

Duhaček, nastavlja, nije znao da je uhićen niti ga je itko upoznao s njegovim zakonskim pravima. - Suprotno tome, izvješće o uhićenju, koje smo također vidjeli tek u utorak, sadrži netočne podatke da je bio upoznat s razlozima uhićenja i svim zakonskim pravima. Iako je tražio da se konzultira s braniteljem tijekom boravka u Nehajskoj, to mu nije omogućeno, a izvješće neistinito navodi i kako je odbio da se o njegovu uhićenju obavijesti obitelj - rekla je Jurić.

Predsjednica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Olivija Slade i dalje čeka očitovanje suca Ožanića.

Premijer Plenković od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića traži očitovanje o postupcima policije. Božinović, međutim, čeka da se policija prvo očituje njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:45