DRUGI ČOVJEK SABORA

BRKIĆ PRIPREMA NOVI DIPLOMSKI Mentor mu je zamjenik ravnatelja policije, kojega Brkić nadzire kao član saborskog Odbora za unutarnju politiku

Milijan Brkić namjerava diplomirati na novu temu: “Strategijski menadžment u državnoj upravi u RH”
 Damjan Tadić / Hanza Media

Na službenim stranicama Sabora uz ime svakog zastupnika stoji i podatak o njegovoj stručnoj spremi. Osim uz jedno. Uz ime Milijana Brkića, saborskog zastupnika HDZ-a i jednog od potpredsjednika Sabora, podatka o stručnoj spremi - nema.

Aktualni potpredsjednik Sabora i bivši zamjenik ravnatelja policije, Milijan Brkić, ni godinu dana otkad mu je u ponovljenom postupku Visoka policijska škola poništila diplomski rad, nije obranio novi diplomski. Krajnji rok u kojem to mora učiniti želi li steći oduzeto zvanje diplomiranog kriminalista, istječe 15. studenoga ove godine, odgovorili su nam i u MUP-u.

Stručno vijeće Visoke policijske škole u kojem je sjedilo 30 članova 8. srpnja prošle godine, u ponovljenom postupku donijelo je odluku o poništenju njegova diplomskog rada jer je 70 posto toga rada prepisano od policajca Stanka Tomića koji je u istoj školi, pod vodstvom istog mentora, diplomirao godinu prije Brkića. Na pitanje zbog čega jednogodišnji rok u kojem Brkić, želi li steći ukinuto mu stručno zvanje mora obraniti novi diplomski, nije počeo teći 8. srpnja 2016., nego 15. studenoga 2016., u MUP-u su odgovorili: “Rok se ne može računati od 8. srpnja 2016. jer taj dan Odluka još nije stekla prava pravomoćnosti niti izvršnosti kao upravni akt”. Odluka o poništenju diplome, tvrde u MUP-u, postala je pravomoćna tek kad je istekao rok za žalbu.

Pušeljić

Zanimalo nas je je li Brkić prijavio temu novog diplomskog rada na Visokoj policijskoj školi, na što su nam u MUP-u odgovorili da jest, i to još 15. studenoga lani. Tema koju je prijavio nosi naziv: “Strategijski menadžment u državnoj upravi u RH”. Brkić za novi diplomski ima i novog mentora jer je prethodni, Mato Pušeljić, nakon što je u ožujku 2014. utvrđeno da je čitav niz diplomskih radova koje je mentorirao plagiran - morao otići s Policijske akademije. No, Pušeljić nije otišao i iz sustava visokog obrazovanja. Nakon progona s Policijske akademije zaposlio se na privatnom Visokom učilištu Baltazar u Zaprešiću. Ni Policijska akademija, međutim, nije se nakon otkrivanja skandala s plagiranim diplomskim radovima oslobodila svih profesora koji su u akademskoj karijeri kažnjavani zbog plagiranja. Na Visokoj policijskoj školi već godinama radi Krunoslav Antoliš, kojem je Ekonomski fakultet u Zagrebu 2004. uručio otkaz nakon što je utvrđeno da je prepisao znanstveni rad s kojim se natjecao za nagradu.

Brkićev novi mentor za novi diplomski je dr. sc. Ante Orlović, aktualni zamjenik ravnatelja policije. To je ista ona pozicija na kojoj je od 2008. do 2011. bio i Milijan Brkić. Orlović je u Ravnateljstvo policije s Policijske akademije došao prošle godine u mandatu Mostova ministra Vlahe Orepića, a na Policijskoj je akademiji zadržao status vanjskog predavača. U početku je bio na čelu PNUSKOK-a, a potkraj prošle godine imenovan je za zamjenika ravnatelja policije. Orlović je u policiji 20-ak godina, a specijalnost mu je istraživanje gospodarskog kriminaliteta. Uz kriminalistiku je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, na kojem je i doktorirao. Godinama je bio na čelu policijskog Odjela za gospodarski kriminal, ali se iz policije povukao na dužnost predavača na Policijsku akademiju nakon Karamarkova dolaska na čelo MUP-a 2008.

Mentorski put

Pregled prijavljenih tema završnih radova na stranicama Visoke policijske škole, pokazuje, međutim, da je Orlović već mentorirao nekoliko diplomskih radova sličnog naziva prijavljenom završnom radu Milijana Brkića. Tako je 2013./2014. Orlović bio mentor na diplomskom radu naslovljenom “Strategijski menadžment u policiji” i radu “Upravljanje ljudskim potencijalima u državnoj upravi - menadžment”, kao i diplomskom radu nazvanom “Strategijsko djelovanje na razini policijske postaje i policijske uprave”.

Brkić i njegov mentor Orlović istih su godina. Zanimljivo je, međutim, dok Orlović vodi i nadzire Brkića u pripremi diplomskog rada, Brkić nadzire svog mentora Orlovića kao saborski zastupnik. Brkić je član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojem je zadaća nadzirati zakonitost rada policije, čiji je drugi čovjek u ovom trenutku Orlović.

Odluka stručnog vijeća: Ako 70% prepišeš, to je lakši oblik nepravilnosti

Iako u Pravilniku o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva ili stupnja Visoke policijske škole stoji da se prepisivanje završnog rada u cjelini, ili znatnom dijelu, smatra težim oblikom nepravilnosti koji kao posljedicu ima trajno oduzimanje stručnog zvanja, bez mogućnosti da se na istoj ustanovi ponovo diplomira, Stručno vijeće u Brkićevu slučaju prihvatilo je stajalište da je prepisivanje 70 posto diplomskog rada - lakši oblik nepravilnosti. Na pitanje zbog čega su u Brkićevu slučaju prepisivanje dvije trećine završnog rada okarakterizirali kao lakši oblik nepravilnosti, u MUP-u su nam odgovorili da je udio prepisanog teksta samo jedna od okolnosti koje Pravilnik navodi u odredbama. Pravilnik, dodaju, propisuje obavezu uvažavanja odgovornosti i studenta i mentora. Prevedeno, MUP nam je odgovorio - za plagiranje diplomskog odgovorniji je mentor koji je kažnjen otkazom, nego student.

Ivo Farčić, odvjetnik Milijana Brkića, potvrdio je za Jutarnji list da je njegov klijent i ovaj put pred zagrebačkim Upravnim sudom podigao upravnu tužbu u kojoj osporava odluku Visoke policijske škole iz srpnja prošle godine. Postupak još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:32