STUDIO 4

BURNO NA HRT-U Milorad Pupovac napustio studio prije emitiranja jer nije želio razgovarati s Ružom Tomašić

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.04.2016. u 14:34

Zagreb, 221215. Pantovcak.
Ured predsjednice.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic odrzava cetvrti krug konzultacija s predstavnicima stranaka koje su osvojile mandate u Saboru.
Na fotografiji: Milorad Pupovac.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA / CROPIX

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je kako Republika Srbija ne može u Europsku uniju dok ne ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije - univerzalnu jurisdikciju. Nadalje, hrvatski šef diplomacije naglasio je i drugi uvjet Republici Srbiji, a to je da traži prava i zaštitu tamošnje hrvatske manjine.

U Studiju 4 HRT-a na ove izjave ministra trebali su se osvrnuti saborski zastupnik Milorad Pupovac i europarlamentarka Ruža Tomašić, no Pupovac je napustio studio neposredno prije emitiranja pod izlikom da ne želi sudjelovati u razgovoru s Tomašić.

Komentirajući najavljene uvjete hrvatske diplomacije, Tomašić smatra da Hrvatska traži premalo jer osim pitanja nadležnosti za ratne zločine i prava hrvatske nacionalne manjine, prije ulaska Srbije u EU trebalo bi riješiti pitanje granica, nestalih osoba, otetog kulturnog blaga. Također, smatra da Srbija mora priznati postojanje logora za Hrvate na svom tlu, a tu je i ratna odšteta. 'Dakle, Hrvatska traži veoma malo i za to malo Dačić kaže da si mi umišljamo da smo velesila. Ja mislim da je sramotno to što Hrvatska traži i da je Hrvatska trebala tražiti puno više', naglasila je.

Budući da je Republika Srbija sebe proglasila mjerodavnom za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije, pa tako i Hrvatske, Tomašić kaže kako bi ona taj problem lako riješila. 'Ako oni na tome inzistiraju, ja bih poništila Zakon o oprostu, tj. aboliciji, pa bih sudila svima koji žive u Hrvatskoj, a izvršili su agresiju na nju. Isto tako za srpsku manjinu u Hrvatskoj išla bih po načinu reciprociteta. Dakle, kako oni našima, tako mi njihovima, pa ćemo mi igrati njihovu igru, samo što naši političari nemaju petlju da to naprave', zaključila je Tomašić.

Komentirajući Šešeljev stav kojim i dalje zagovara projekt Velike Srbije, Tomašić je rekla da će oni cijelo vrijeme zagovarati "Veliku Srbiju" zato što zapravo nisu kažnjeni, a kad niste kažnjeni za nešto, onda ćete nastaviti jer mislite da je to u redu. 'Njima je "Velika Srbija" u planu, što oni više govore o "Velikoj Srbiji", toliko mi u Hrvatskoj više šutimo, umjesto da i mi govorimo o "Velikoj Srbiji", da govorimo što je taj projekt radio u Hrvatskoj, što je napravio građanima RH, koliku je štetu napravio, koliko je života otišlo. Mi šutimo', dodala je.

Izdvajamo