ŽESTOKA RASPRAVA

BURNO U SABORU ZBOG VUČIĆEVOG POSJETA Kovač: 'Moramo s njim razgovarati'; Bulj: 'Vodi ga kući!'; Glavašević: 'Hrvatska je ponižena!'

 
 Dragan Matić / CROPIX

Hrvatski sabor nastavio je plenarno zasjedanje u utorak, umjesto uobičajeno u srijedu, kako bi dobio na vremenu i raspravio zakone koje je planirao raspraviti prošli tjedan. No zastupnici su prije rasprave o zakonskim prijedlozima da se izmijene zakoni o patentu, o žigu, o industrijskom dizajnu, o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga, zatražili stanku zbog aktualne političke situacije, odnosno posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu.

Nakon stanke Goran Aleksić napomenuo je kako pojedini vjerovnici, odnosno manje banke, krše ovršni zakon i zatražio dopunu istog, a onda je za govornicu stao Željko Glasnović. Rekao je kako učenici žive u 'povijesnom mraku' i kako tome doprinosi uređivačka politika medija.

- Dobijete pogled kao da majmun gleda ručni sat. Bez suočavanja s prošlošću mi nećemo daleko ići. Lustracija bi trebala početi na fakultetima. Zato imamo Kroslaviju - zaključio je.

- Hrvatska je jučer ponižena. U našoj zemlji boravi Aleksandar Vučić, čovjek koji nam doista nije prijatelj - rekao je Bojan Glavašević (SDP) koji je za govornicu stao nakon Glasnovića.

- Predsjednica RH stavila je interese međunarodne zajednice ispred interesa Hrvatske - istaknuo je Glavašević i dodao kako je poniženje da Predsjednica zabranjuje novinarima pitanja o Vučićevoj prošlosti i izjavama iz doba rata.

- To je čovjek koji i danas prijateljuje s vukovarskim krvnikom Veselinom Šljivanačaninom. Takvog čovjeka je u Hrvatsku pozvala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bez suglasnosti predsjednika Vade i u tome leži poniženje. To da je ona zabranila novinarima da pitaju Vučića o njegovu govoru u Glini, predstavlja poniženje i pljuvanje u lice svake žrtve rata. Vučić je donio matične knjige, a predsjednica je to predstavila kao veliku stvar. Predsjednica koja se kune u zajedništvo, izazvala je razjedinjenost naše zajednice, a sve pod krinkom mirotvorstva. Pomirenje ne počinje razmjenom papira - zaključio je.

Potom se za riječ javio Mostov Miro Bulj.

- Postavio sam jučer zabranjeno, legitimno pitanje, predsjedniku Srbije Vučiću - Vučiću kad ćeš u hrvatsku Glinu? Sjetimo se kad je huškao ljude da idu ratovati u krajinu. Za pokolje je odgovoran Aleksandar Vučić i Šešelj. U Srbiji me mediji prozivaju ustašom, a ja živim s pripadnicima srpske nacionalnosti - rekao je, prenosi Dnevnik.hr.

- Predsjednica je trebala postaviti pitanje jest - gospodine Vučiću kad ćete u hrvatsku Glinu. Vučiću poručujem da ode u Glinu i ispriča se svojim sugrađanima za veliko naneseno zlo. To je minimalno što treba učiniti - rekao je Bulj.

- Tko je izabrao Vučića? Njega su izabrali građani Srbije i mi u Hrvatskoj smo to primili na znanje - rekao je Miro Kovač (HDZ).

- Vodi ga kući - uskočio mu je Bulj.

- Mi ne biramo strane predstavnike i dužnosnike, njih biraju njihovi građani i mi s njima razgovaramo - poručio je Kovač.

Dodao je da ako želimo riješiti otvorena pitanja sa Srbijom, onda ih moramo rješavati s Vučićem. 'S kim drugim?', pita Kovač.

Bulju je replicirao da je Vučić njemu ipak odgovorio jer ga je to pitanje zaboljelo i jer je shvatio da je bio u zabludi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:09