BIROKRATSKI APSURD

Čak 250 radnika iz tvrtki u stečaju državi bi moralo vraćati novac

Lavinu su pokrenule radnice Algoritma od kojih se tražio povrat za isplaćene porodiljne naknade
Ministar Marko Pavić
 Vlado Kos / CROPIX

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava detektiralo je više od 250 radnika kod 30-ak poslodavaca koji su se našli u sličnoj situaciji kao i dio zaposlenika ugašenog Algoritma. Kako je pojedinim djelatnicima javio ministar rada Marko Pavić, za sve njih pronađeno je rješenje i sastavljena odluka kojom će se riješiti nastali problemi, a koja je sada upućena u Vladinu proceduru. Njezin sadržaj trebao bi uskoro biti poznat javnosti.

Šok na šalteru

- O kakvom se rješenju radi, još ne znamo, no nadamo se da će u potpunosti biti u našu korist jer smo se našli u nemogućoj situaciji koju ni na koji način nismo skrivili. Vjerujemo da ćemo u potpunosti ostvariti svoja prava, i mi iz Algoritma i zaposlenici drugih poslodavaca - kaže Sanja Boban Sotski, jedna od zaposlenica ugašenog Algoritma.

Podsjetimo, radi se o četvero zaposlenika koji su u trenutku stečaja tvrtke bili na bolovanju ili roditeljskom dopustu. Stečaj Algoritma otvoren je i zatvoren u jednom danu te je tvrtka 6. lipnja brisana iz registra. Premda, sukladno zakonskim odredbama, brisanjem tvrtke iz registra svim zaposlenicima automatski prestaje radni odnos, oni nikada nisu primili rješenje o otkazu. Što se s njima događa, doznali su sasvim slučajno, kada je jedna kolegica nakon završetka roditeljskog dopusta krenula na burzu kako bi ostvarila prava.

Saznala je da se u državnim institucijama još vodi kao zaposlena osoba, da ne može dobiti naknadu na burzi te da joj - iako se vodi kao zaposlena - u stvarnosti od 6. lipnja nitko nije uplaćivao zdravstvene doprinose, zbog čega nije osigurana osoba te bi trebala vratiti sve iznose roditeljske naknade od lipnja do listopada te podmiriti troškove svih zdravstvenih usluga koje je u tom razdoblju koristila.

Novi slučajevi

Isto je rečeno i drugim zaposlenicima - još jednoj majci koja je bila na porodiljnom, zaposlenici koja se liječi od karcinoma debelog crijeva te zaposleniku koji je operirao kralježnicu.

Nadležni su obećali riješiti problem u tjedan, dva, no očito se pronalaženje rješenja otegnulo, a nakon zaposlenika Algoritma nadležnima su se javili još deseci radnika u sličnoj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:12