PROGRAM SDP-A

Caratan: 'Ja sam htio konkretne teze, a SDP tek općenitu verziju'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Profesor Branko Caratan nije autor teksta nacrta programa SDP-a oko kojega su se prošloga tjedna vodile unutarstranačke bitke. Taj tekst koji je kao gotov dokument bio dostavljen radnoj skupini za izradu programa, a onda usmjeren prema Predsjedništvu da ga bez javne rasprave proslijedi u proceduru, u posljednjoj verziji autorsko je djelo Davorka Vidovića.

Pogrešan je, stoga, dojam da je prof. Caratan s Vidovićem redigirao posljednju verziju novog programa SDP-a koji se mogao steći nakon objave Vidovićeve analize zadnjih petnaest godina rada SDP-a da je i završni tekst političke platforme radio zajedno s prof. Caratanom. Prof. Caratan smatra da političke stranke moraju imati vrlo jasne i konkretne političke programe i u tome je smislu otvoren prema SDP-u, te je spreman dati svoj doprinos u izradi programske platforme.

Napisao je, kaže, nekoliko primjedbi na ranije verzije, ali te primjedbe nisu ušle u konačni dokument nazvanim prijedlogom programa SDP-a koji je upućen u stranačku proceduru.

- Zadnju verziju nisam stigao ni pažljivo pročitati. Stavljao sam primjedbe na neke ranije verzije. Moja je ideja bila da to bude programska platforma s vrlo konkretnim tezama. Međutim, stranka je željela apstraktnu verziju, veoma općenitu i moj se prijedlog u takav dokument nije uklopio - kaže prof. Caratan navodeći kako se ranije sudjelovanje u pisanju programa može svesti na rasprave i nekoliko kratkih, sažetih primjedbi na početne verzije nacrta programa.

- Ne bih želio prisvajati autorstvo. Zadnja verzija programa je autorstvo Davorka Vidovića - rekao je prof. Caratan jasno stavljajući do znanja da ne može prisvajati pravo autorstva teksta oko kojega su se u zadnje vrijeme lomila koplja u SDP-u.

- Moj je stav da politička stranka mora imati vrlo jasne poruke upućene biračima. Na načelne programske teze ne dobivaju se ni glasovi, ni članovi. Kratko rečeno, ako imamo 340.000 blokiranih, onda programska razrada teza francuske revolucije - u smislu jačanja slobode i jednakosti, ljudima ne znače puno, a oni koji su blokirani, to neće ni čitati - objašnjava prof. Caratan.

Na pitanje kakve je primjedbe dao na ranije verzije stranačkog programa SDP-a koje nisu zaživjele, odgovara da su one bile vrlo konkretne. Po njemu je osnovna stvar ekonomija.

- Mnogi pristaše ljevice u Hrvatskoj misle da je nakon sloma državne ekonomije bilo dovoljno prihvatiti tržišnu ekonomiju, a da je socijaldemokratski pristup samo državna intervencija u smislu socijalne korekcije.

Međutim, stvari baš nisu takve. Socijaldemokracija u Europi, pa čak i dio demokrata u SAD-u, prihvaća takozvani kejnzijanski pristup, što je sasvim druga ekonomija koja ima za osnovni cilj obuzdavanje nezaposlenosti i niz drugih konzekvenci - kaže prof. Caratan i dodaje da se o tome kod nas gotovo uopće ne raspravlja, a važnije je nego mnoga druga pitanja.

Ističe da ljudi odlaze masovno iz Hrvatske ponajprije zato što nemaju posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:51