PREKRŠENA PRAVILA?

ČASNI SUD NAREDIO IZBACIVANJE GLAVNOG TAJNIKA MATICE HRVATSKE Suci utvrdili nepravilnosti, zadnju riječ ima Glavni odbor

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon višemjesečnoga postupka, Časni sud Matice hrvatske jednoglasno je odlučio - dugogodišnji glavni tajnik Matice Zorislav Lukić isključuje se iz članstva te udruge zbog brojnih neregularnosti u pripremi i provedbi zadnje izborne skupštine Matice hrvatske i kršenja Pravila Matice.

Riječ je o najtežoj stegovnoj mjeri koju Časni sud može izreći svome članu. Glavni tajnik je po funkciji i jedan od članova sedmočlanog predsjedništva Matice hrvatske u čijem vlasništvu je vrijedna neorenesansna palača smještena na istočnom obodu Strossmayerova trga u srcu Zagreba.

Sporna skupština

Sporna izborna skupština održana je u lipnju prošle godine u Rijeci, a stegovni postupak protiv Zorislava Lukića pred petočlanim Časnim sudom traje već nekoliko mjeseci. Isključenje iz članstva značilo bi da Lukić mora otići s dužnosti glavnog tajnika Matice Hrvatske i Predsjedništva te institucije. Na dužnosti glavnog tajnika Matice Lukić je već 17 godina, od 2002. Za razliku od drugih funkcija u Matici koje su volonterske naravi, pozicija glavnog tajnika je profesionalna, što znači da Lukić za nju prima plaću.

Da je Časni sud Matice hrvatske donio jednoglasnu odluku o Lukićevu isključenju potvrdila nam je predsjednica Časnog suda, Mira Tecilazić Bašić, umirovljena sutkinja za mladež zagrebačkoga Županijskoga suda. Ona nam, međutim, nije željela dati više detalja o tome slučaju.

“U tijeku je žalbeni postupak, a konačnu odluku donosi Glavni odbor Matice hrvatske. To tijelo”, objasnila je, “ima tri mogućnosti - u cijelosti potvrditi odluku Časnog suda, preinačiti je, ili ukinuti neke od točaka naše odluke i vratiti ih natrag Časnom sudu na ponovno odlučivanje. Kakvu god Odluku Glavni odbor donese, ja ću je poštovati”, kazala nam je predsjednica Časnog suda Matice hrvatske Mira Tecilazić Bašić.

Glavni odbor Matice hrvatske ima 25 članova, a o odluci Časnog suda o Zorićevu isključenju odlučivat će uskoro, većinom glasova.

Iz više neslužbenih izvora iz Matice hrvatske doznali smo da je stegovni postupak pokrenut na temelju predstavke koju je nakon prošlogodišnje Matičine izborne skupštine protiv Zorislava Lukića, podnio predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka u BiH, Andrija Stojić. Njegova predstavka, kako neslužbeno doznajemo, ima čak deset točaka u kojima se navode konkretne neregularnosti u pripremi i provedbi zadnje izborne Matičine skupštine. Jedna od točaka je i nepodnošenje godišnjeg financijskog izvješća, odnosno neuvrštavanje rasprave o tome izvješću kao posebne točke dnevnog reda skupštine. Matica hrvatska financira se iz više izvora: iz državnog proračuna godišnje prema podacima Ministarstva financija dobiva između 6,4 i 6,6 milijuna kuna, od članarina, donacija, prihoda od nakladničke djelatnosti, prihoda od Matičinih nekretnina, od djelatnosti trgovačkih društava u njezinu vlasništvu.

Jedini kandidat za predsjednika Matice hrvatske na lanjskoj izbornoj skupštini bio je jezikoslovac Stipe Botica, široj javnosti poznat i kao dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta tijekom 90-ih. Kao poseban kuriozitet u predstavci protiv Lukića se, kako doznajemo, spominje da je Hrvatski radio Rijeka Botičinu pobjedu na izborima za predsjednika Matice objavio dva sata prije nego je Skupština glasala o njegovu izboru. Sam Stojić, kojeg smo kontaktirali telefonski nije, međutim, biti voljan iznositi detalje svoje predstavke. Potvrdio nam je tek činjenicu da je podnio predstavku.

Veza s HRT-om

Konačni ishod stegovnog postupka zanimljiv je i zbog činjenice da ga je Sabor 2017. izabrao i za člana Programskog vijeća HRT-a. Potvrdi li Glavni odbor Matice odluku Časnog suda, postavit će se pitanje i može li osoba koja je zbog neregularne pripreme i provedbe izborne skupštine Matice i kršenja njezinih Pravila isključena iz njezina članstva obnašati funkciju člana Programskog vijeća HRT-a. Zorislav Lukić je bio iznimno kritičan prema programskoj politici HRT-a u eri bivšeg ravnatelja Gorana Radmana. U listopadu 2014. programskom vodstvu te kuće uputio je oštro javno pismo u kojem ga optužuje za proces uništavanja javne televizije. Međutim, nakon izbora u programsko Vijeće HRT-a, prema sadašnjem programskom vodstvu HRT-a nije ni izbliza tako kritičan.

Politički prelasci

Dugogodišnji glavni tajnik Matice hrvatske ima i zanimljivu političku biografiju. Od 1990. do 1995. bio je član HSLS-a, ali i zaposlenik te stranke, tajnik za njezinu organizaciju i članstvo. Međutim, 1995. tu je stranku napustio i učlanio se u HDZ-u. U Matici hrvatskoj zaposlen je 22 godina, od 1977. najprije kao tajnik za članstvo, od 1999 do 2002. kao poslovni tajnik, a od 2002. do danas kao njezin glavni tajnik. Prije nekoliko godina desničarskoj udruzi “Projekt Velebit” ustupio Matičine prostorije za održavanje osnivačke skupštine. U Glavnom odboru i vrhu Matice hrvatske koja okuplja oko 11.000 članova u nešto više od stotinjak ogranaka u Hrvatskoj i inozemstvu, ima i onih koji misle da Glavni odbor neće potvrditi jednoglasnu odluku Časnog suda o Lukićevu isključenju. “Nema u toj predstavci ništa spektakularno, tu je riječ o taštinama”, relativizirao nam je u razgovoru taj postupak jedan od članova Matičina vodstva.

Reakcija predsjednika Matice Stipe Botice “To sve je još unutar Matice, ne želimo uznemiravati javnost”

“Odvjetnik mi je savjetovao da ne smijem javno govoriti o detaljima dok postupak ne bude okončan, jer to ne bi bilo ni u mom, ni u interesu Matice hrvatske. Postupak će, nadam se, biti okončan brzo, za petnaestak dana, a sve dotle su mi zatvoreni i usta i pero”, kazao nam je glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić.

Ništa rječitiji nije bio ni predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica: “Ovaj slučaj je još unutar Matice hrvatske. Jedno Matičino upravno tijelo - Časni sud - izreklo je svoje mišljenje i ono ide na pregled drugom najvažnijem matičinu tijelu - Glavnom odboru. Osoba koje je predmet ovog postupka ima pravo žalbe na odluku Časnog suda, a to još nije učinila. Sve dok se postupak unutar Matice ne okonča, ne možemo iznositi odluke, niti s ovim slučajem uznemiravati javnost”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:25