ČUDAN DOGAĐAJ NA POPULARNOJ PLAŽI

'ČEKALI SMO DA KOJU PRODA PA MU PRIŠLI' Ovakvu kaznu još niste vidjeli, komunalni redar s 300 kn oglobio prodavača krafni pretvorivši ga u - guštera!?

 
 Ivo Ravlic / CROPIX, Makarska kronika

Opasni blavor usred bijela dana gmizao je među stotinama kupača na baškovoškoj plaži i bez računa im prodavao čokoladne krafne posute šećerom u prahu. Vikao je "krafne, krafne, idemo, krafne", siktao kupačima nad glavama "marmelada, čokolada!"

Odmah su intervenirali hrabri komunalni redari Općine Baška Voda i na licu mjesta naplatili mu kaznu. Razočarani zmijoliki gušter nije se htio prepirati. Priznao je grijehe i otvorio novčanik. Gotovo smo sigurni da je ovo prvi blavor od postanka svijeta koji je platio novčanu kaznu, zato o ovom jedinstvenom podvigu čestitike treba uputiti i načelniku, piše Slobodna Dalmacija.

Ne vjerujete nam? Prilažemo službenu "potvrdu o naplaćenoj kazni na mjestu izvršenja prekršaja" s potpisom komunalnog redara Milenka Rimca, koji je spomenutom blavoru prošli petak odredio globu od 300 kuna.

Ispod podataka o Općini Baška Voda, u lijevome kutu dokumenta stoji "Upravni odjel za gospodarenje prostorom, komunalne i prometne poslove", klasa: 363_02/18-01/38, ur broj 2147/02-03-18/0, a tekst ide ovako: "Milenko Rimac komunalni redar je dana 26. 7. na plaži obavljenim nadzorom utvrdio da je blavor počinio prekršaj iz čl.18. stavak 1., točka 4."

Pod rubrikom "kratak opis događaja" optužuje ga se da je, logično, "prodavao krofne po plaži". Još jednom je ponovljeno ime počinitelja, na dnu kazne crvenom kemijskom i velikim slovima - BLAVOR.

Makarska kronika

Rubrika gdje bi se trebala upisati adresa stanovanja ostavljena je prazna. Logično - gušteri žive na livadama. Ne piše ni broj osobne iskaznice ni podaci o roditeljima. Iako je iz službene papirologije nedvojbeno da je životinja novčano kažnjena, u Baškoj Vodi poznato je da zaista postoji osoba s nadimkom Blavor koja prodaje krafne po plaži, ali pretpostavljamo kako u ovom slučaju nije riječ o njemu jer bi onda, naravno, pisalo puno ime i prezime.

No pita li se itko kako će sad nesretni gušter, kolateralna žrtva birokratskog nemara općinskog komunalca, preživjeti mjesec bez tih 300 kuna koliko ga je po džepu lupila Općina Baška Voda? Sva sreća, nakon kažnjavanja pušten je natrag u prirodu, piše Slobodna Dalmacija.

A jesu li se turisti prepali kad su vidjeli guštera s košarom punom peciva? Je li bio incidentan? Ova pitanja postavili smo komunalnom redaru Milenku Rimcu. Čuli smo da ste hrabrom intervencijom otjerali blavora s plaže. Možete li nam reći što je tu bilo, opisati situaciju?

- Ma nisan ga ja otira. Blavor je prodava krafne po plaži, a to on ne smi radit.

Je li vas bilo strah?

- Ma nije, ne.

Stvarno?

- Znaš zašto? Mene često zovu kad triba znat uspostavit kontakt s takvin počiniteljima. Ovako, moraš znat točno kako ćeš mu prić. Odma vidiš. Odma ga smiriš. Većina njih nije agresivna, ako si ti pristupio njemu kako treba. Ali ako na njega ideš arogantno...

Da, da. Čula sam da se njima ne smije naglo prilaziti.

- Točno tako! Triba bit human, normalan pristup. To je to.

Je li se blavor ljutio, bunio? Pravio probleme?

- Ma nije, to 'ko van je reka - izmišlja. Ništa se on nije bunio! Zna i sam šta je napravio. Rečeno mu je prethodno, i to dosta puta, da se ne smi po plaži prodavat. Ali, eto - nastavio je.

Aha, znači nije prvi put da blavor prodaje peciva?

- Nije, nije. I evo, onda smo mu morali blagu kaznu napravit.

Vi ste ga upozoravali i ranije - on se opet vraća. Možda ne razumije naš jezik?

- Ma razumi, i to dobro! Eto, to je sitna kazna. Naplatili smo mu je da ne oda više po plaži. Postupio san ja kako treba, ali svatite, mi ga toleriramo dugo već. Nije on jedini! A nama nije cilj kažnjavat, nego oćemo red da uvedemo. Šta manje toga da bude...

Znači, još ih ima? Uh. Odakle se uopće blavor spustio na plažu?

- Iz Bosne.

Je li ovaj blavor pekar? Sam peče te krafne?

- Ne, ne, ne. Ma kakvi! Ne pravi on to. Uzme u trgovini.

Odakle njemu novac za tu kaznu? Kako je platio?

- Čekali smo da proda malo pa mu onda prišli. Razumite, iz zasjede. On je proda već jedan dio kad smo mi intervenirali. Bio je i kolega, rečeno mu je 'nemoj to radit', ali on jednostavno, eto, opet nije posluša.

Da, mogu misliti. Vi morate čuvati plažu. Ako se spusti još blavora, prepast će se ljudi!

- Je! Točno! Točno tako.

A kako su uopće kupači reagirali? Je li im bilo čudno, jesu li se bojali?

- Sve je bilo dobro. Uvijek ima problemčića, ali riješimo ih mirnin puten. Gledajte, mi znamo koja su njegova prava. I to poštujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:42