PRESUDA GENERALIMA

Čermak: 'Oslobađajuća presuda velika stvar za Hrvatsku'

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - General Ivan Čermak ustvrdio je danas da je oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču velika stvar za njegove prijatelje i za Hrvatsku.

"Konačno je pobijedila pravda i konačno su se prihvatile činjenice i argumenti bez utjecaja politike", rekao je u telefonskoj izjavi za Hinu Čermak, koji je pred Haškim sudom bio optužen zajedno s Gotovinom i Markačom za ratni zločin ali je oslobođen još u prvom stupnju, lani u travnju.

UŽIVO IZ HAAGA Srušena cijela presuda! Sud: 'Odmah pustite generale iz pritvora! Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba ni prekomjernog granatiranja!' NOVO Ministar Kotromanović Vladinim avionom ide po generale

"Istina je pobijedila. To je velika stvar za moje prijatelje da je njihova agonija završila, to je velika stvar za Hrvatsku i za sve nas", kazao je Čermak, dodavši kako je bio optimist, ali da je imao i "jednu dozu straha".

"Smatram da više neće biti politikanstva i da nam neće više nabijati na nos 'Oluju', protjerivanje Srba i deportacije. Svi znamo da takvih stvari nije bilo i to je velika stvar za Hrvatsku i za odnose u regiji", ustvrdio je Čermak.

Rekao je da je normalno da je u akciji bilo kolateralnih žrtava te da je to žalosna činjenica koja se događa u svim ratovima.

Sve žrtve koje su nastradale poslije akcije "Oluja" i neprimjerena djela, poput pljački i paljevina stvar je hrvatskog pravosuđa, kazao je i dodao da su pred izricanje presude u prvom stupnju Haškom sudu prezentirali da je, prema izjavi bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, u Hrvatskoj podneseno preko 4000 kaznenih prijava protiv raznih prekršitelja zbog kaznenih djela nakon "Oluje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:37