VELIKA OPERACIJA DOVOĐENJA INVESTICIJA

CIJELI VRH DRŽAVE U KATARU Čačić nudi šeicima poslove vrijedne dvije milijarde eura!

Hrvatska delegacija političara i gospodarstvenika, predvođena predsjednikom Ivom Josipovićem , prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, danas je otputovala u Katar, s ciljem da poprave štetu koju je napravio bivši premijer Ivo Sanader odbivši 2002. sve investicije za koje su bili zainteresirani bogati arapski šeici i katarski emir Hamad Bin Khalifa Al-Thani.

Nakon što je Hrvatskoj propala prilika da se priključi trasi ruskog plinovoda Južni tok, kao priritetna opcija nametnula se gradnja LNG terminala na Krku. Izgradnja LNG terminala važna je i u kontekstu EU, jer suradnjom i povezivanjem s poljskim LNG terminalom uspostavio bi se koridor sjever - jug. Investicija je to vrijedna 600 milijuna eura za koju su i prije 10 godina, kao i danas, bili zainteresirani Katarci, međutim, Sanader je tu ponudu odbio. Emir Al-Thani predložio je tada Vladi da Katar sagradi LNG terminal, a kao dodatnu koncesiju ponudio je ulaganje u hrvatska brodogradilišta koja su trebala graditi tankere specijalizirane za prijevoz ukapljenog plina. U međuvremenu, Katar je sagradio terminal u Italiji. No, ni to nije pokvarilo odnose s Katarom, pa je emir 2009. dao inicijativu da grade postrojenja za ukapljeni plin u Pločama, ali i to je Sanader odbio uz žestoku reakciju tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića koji je optužio Sanadera da je pokopao investiciju vrijednu milijarde dolara.

Uz gradnju terminala koja bi trajala tri do četiri godine, Hrvatska u istom kompleksu planira graditi i plinsku elektranu, vrijednu 500 milijuna eura, a Čačić je najavio da će s katarskom delegacijom razgovarati i o dobavi plina iz tog malenog, ali iznimno bogatog kalifata. Na Gospodarskom forumu prvi potpredsjednik nudit će Katarcima projekte investiranja u energetici, turizmu i infrastrukturi. Uz već spomenuti LNG terminal, tu su i projekti kao što su termoelektrane Plomin i Sisak, te hidroelektrane Kosinj, Dubrovnik i Ombla ukupne vrijednosti 2 milijarde eura. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, katarskim biznismenima predstavit će se mogućnost ulaganja u Luku Rijeka, Riječnu luku Vukovar, Zračnu luku Rijeka, Zračnu luku Osijek, u investicije koje su vrijedne više od 250 milijuna eura. U turističkom sektoru predstavit će se projekti poput Kupara, Brijuna, Hotela Plat, Maestral Hotela, ali i privatni projekti kao što su Hotel Belvedere, Hotel Kempinski Adriatic i Hotel Le Méridien Lav.

U Kataru boravi 40 gospodarstvenika, a osim tvrtki iz energetskog sektora tu su i prehrambena industrija kao što su Podravka i Pipo, banke, građevinari, elektroindustrija, ICT biznismeni, ali i vlasnik poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić koji planira tamo otvoriti polikliniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 03:15