LALOVAC ZABRINUT

CIJENE GORIVA RADIKALNO PADAJU 'Već sljedeći tjedan očekuje se novo veliko pojeftinjenje u Hrvatskoj'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.12.2014. u 14:32

CROPIX

Možemo očekivati da taj pad bude još i veći, jer prema nekim procjenama još uvijek su cijene nešto više nego što bi realno trebale biti, tvrdi naftni stručnjak Jasminko Umičević

Cijene goriva ponovno će pasti, i to znatno, u tjednu koji je pred nama, kako neslužbeno doznaje HRT . Od utorka bi cijene svih benzina trebale biti manje za 30, a svih dizela za28 lipa po litri. Službenu odluku INA bi trebala donijeti sutra, temeljenu na na formuli za izračun konačne cijene naftnih derivata, ali navedene cijene nisu obvezujuće budući da je tržište deregulirano.

"Ono što još uvijek možemo očekivati je da taj pad bude još i veći, jer prema nekim procjenama koje radimo još uvijek su cijene nešto više nego što bi realno trebale biti. Dakle, INA i ostali trgovci još uvijek imaju više marže nego što bi bilo realno", objasnio je za HRT Jasminko Umičević, naftni stručnjak.

Tvrdi da iako je barel nafte na svjetskom tržištu upola jeftiniji od početka godine, ima još mjesta za smanjenje cijena goriva.

Prema nekim procjenama, imajući na umu iskustvo ranijih marži koje su bile u ovo vrijeme prije same liberalizacije, vidimo da još postoji prostor za 30-tak lipa dodatnih na ovo što će se sada desiti.

Iako bi bilo realno za očekivati pad cijena u trgovinama, tako nešto se neće dogoditi, tvrdi sindikalist Krešimir Sever, koji napominje kako mnogi podižu cijene radi toga jer rastu cijene goriva, istovremeno kad te cijene padaju onda opravdavaju da nemaju razloga spuštati cijene jer im je udio prijevoza u ukupnim troškovima mali.

I cijene prijevoza ostaju iste. Naime, prijevoznicima je je država prije dva mjeseca povećala cijenu naknade za tehnički pregled za 10 posto.

Zabrinut zbog pada cijena goriva je ministar financija Boris Lalovac, koji je planirao prihod od 5,5 milijardi kuna na ime PDV-a na naftne derivate.

Kada bi cijelu sljedeću godinu bila kuna manje u odnosu na ovu godinu to bi za državni proračun iznosilo manje oko pola milijarde kuna, kazao je Lalovac, kako prenosi HRT .

Izdvajamo