OTKRIĆE FOTOGRAFA MIROSLAVA MARIĆA

ČITAVO GNIJEZDO ZAŠTIĆENE VRSTE POTPUNO UNIŠTENO Ubojici pčelarica prijeti kazna zatvora i 5400 kn po svakoj ubijenoj ptici

    AUTOR:
    • Sergej Trajković

  • OBJAVLJENO:
  • 18.06.2017. u 19:53

Shutterstock

Stravičan prizor više desetaka mrtvih ptica pčelarica uočio je prošli tjedan fotograf Miroslav Marić dok se šetao uz Perućko jezero, no niti do danas nije otkriveno tko je počinitelj ovog zlodjela.

Čitavo gnjezdište tih prekrasnih ptica, jedno od najvećih te zaštićene vrste, potpuno je uništeno. Nepoznati (ne)čovjek je, naime, kamenjem zatvorio otvore svih 35 gnijezda smještenih pod zemljom, u kojima ptice polažu jaja i othranjuju potomstvo. Budući da je upravo sada sezona gniježđenja, roditelji i njihovi ptići su ostali zarobljeni u gnijezdima, te su u mukama ugibali od gladi i žeđi.

Iako je od ovog monstruoznog djela prošlo tjedan dana, Inspekcija zaštite prirode Ministarstva okoliša, koliko je poznato, ništa nije poduzela. Nisu nam se javljali na telefon niti odgovorili na službeni upit da li je i što poduzeto da se počinitelj otkrije i kazni. U Hrvatskoj kazna za ubijanje jedne pčelarice iznosi 5400 kuna, a moguća je i kazna zatvora.

- Problem s pčelaricama zbilja postoji, dapače, u područjima veće brojnosti pčelarica može biti toliko izražen da postane gotovo nemoguće uzgajati pčele. Cetinska krajina je jedno od takvih područja. Odnos pčelarica i pčela je jako kompleksan. Pčelari ne mogu smanjiti mogućnost nastanka štete, kao što su primjerice stočari u mogućnosti čuvati stoku od vukova, niti im je jednostavno dokazati nastalu štetu - kaže inženjer šumarstva, Ivan Budinski, suradnik za zaštitu prirode u udruzi BIOM.

Pčelarice su u Hrvatskoj redovite gnjezdarice, prisutne od travnja do rujna.

- Prije mjesec dana Hrvatski pčelarski savez se obratio udruzi BIOM kako bismo zajednički pokušali pronaći rješenje. Već smo počeli s istraživanjem te se nadamo konstruktivnom nastavku suradnje s lokalnim pčelarima u Hrvatskoj. Ovakva djela ugrožavaju rezultate naših istraživanja - zaključuje Selanec.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo